Gödrei táskaleves
160 g sertés apróhús, 40 g vöröshagyma, 120 g vegyes zöldség,10 g fokhagyma, 120 g liszt,
1 db tojás, 50 g tejföl, 20 g zsír, ízlés szerint só, bors, fűszerpaprika, babérlevél, tárkony,
majoránna.
A finomra vágott hagymát megpirítjuk, fűszerpaprikával meghintve beletesszük a
kockára vágott vegyes zöldséget, majd csont lével felengedjük. Sózzuk, borssal, babérlevéllel, tárkonnyal
fűszerezzük. A húst ledarálva sóval, borssal, majoránnával összekeverjük. Gyúrt tésztát készítünk,
kinyújtjuk, kockákra vágva betöltjük a fűszerezett darált hússal. Gombóccá formálva
a levesbe kifőzzük. Végül tejfölös habarással sűrítjük. Tűzforrón tálaljuk.
Hortobágyi palacsinta.
8 db egyszerű sós palacsinta, 40 dkg borjúlapocka, 6 dkg zsír, 2 dl tejföl, 1 ek liszt, 1 nagy fej
vöröshagyma, 1 ek pirospaprika, só.
A borjúhúsból /vagy csirkehúsból/- a már ismert módon - pörköltet készítünk. Mikor a hús megpuhult, kiszedjük
levéből és apróra összevágjuk. Hozzáadjuk a pörköltlé felét és egy-két kanál tejföllel még addig
pároljuk, míg a vagdalék pépszerű lesz. A külön kisütött palacsintákat ezzel megtöltjük.
palacsinták széleit felhajtva feltekerjük, egy tűzálló tálba egymás mellé helyezzük, és sütőben
átforrósítjuk. Közben a pörköltlé felét liszttel elkevert tejföllel besűrítjük, átforraljuk, és tálaláskor ezzel a forró paprikás mártással bevonjuk a palacsintákat. Tetejét egy-egy kanál tejföllel meglocsoljuk.
recept: Igazi Magyar Izek
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése