"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2013. szeptember 5., csütörtök

Aki kávézik, tovább él..

 

A témában elkészült eddigi legnagyobb tanulmány eredménye azt mutatja, hogy a kávéivás hozzájárul az egészséghez, mi több, valamivel tovább élnek a fekete nedű szerelmesei.

 Számos olyan vegyület van a kávéban, amely hozzájárulhat az ital előnyös hatásaihoz, így antioxidánsok és olyan anyagok, amelyek segítik a rák megelőzését.

A kávé hasonlít a borhoz. Ugyanúgy, ahogy a borból is megkülönböztetünk különféle fajtákat, attól függően, hogy milyen szőlőfajtából vagy fajtákból áll össze. A kávénál is hasonló a helyzet.  
A kávészemek hasonlóak a szőlőszemekhez, abban a tekintetben, hogy a fajta, a talaj, termőterület, a klíma stb. határozza meg az alap íz tulajdonságait. A kávészemekből pörkölés után készült főzet ezeket az ízjegyeket tükrözi vissza, mint a bornál a szőlő ízjegyeit.

Arabica kávé

Az arabica cserje meredek hegyoldalakon 1000-3100 m magasan érzi magát a legjobban.  Vulkáni talajra, viszonylag kevés napfényre, rengeteg esőre és még több árnyékra van szüksége.A nagy magasságban termő babszemek más fajtához képest keményebbek, az ízük finomabbb és aromásabb, így jobb, erősebb kávé főzhető belőle az alacsonyabb koffeintartalom ellenére.
Az arabia kávét gyógynövénykénst is használják jótékony élettani hatása miatt.

Pörkölési módok:

Bécsi pörkölés:  világos pörkölési mód, a reggeli tejeskávé és alágyabb josszú kávék ideális alapja. Tejjel érvényesül igazán finom aromája.

Francia pörkölés: középbarna pörkölési mód, a kávé íze erőteljesebb.A  kávészemek felülete fajtától függően száraz vagy kisséolajos. Bármilyen kávéital készítésére alkalmas.Hazánkban ez a legnépszerűbb pörkölési mód.

Olasz pörkölés: sötétbarna, fekete színű pörkölés, melynél a pörkölés szinte gyulladási határig folyik.Felülete olajos, a kávészemek nagyon kemények, így ez őrölhető a legfinomabbra. Kiváló rövid kávé készíthető belőle. Íze sokáig megmarad a szájban, erős karakteres ízével a "nagy kávésok" itala.

Hogyan tároljuk az otthon darált kávét?

A kávét aromazáró edényben, a mélyhűtőben célszerű tárolni, ott őrzi meg legtovább az ízét, illatát és aromáját. Nem áll össze, kávéfőzéskor azonnal használhatjuk.

Jóslás kávézaccból





A kávézaccból való jövendölést évszázadok óta gyakorolják a Közel-Keleten és Ázsiában, és a teafűolvasás mellett ősidők óta a legnépszerűbb prognosztizáló technikák közé tartozik. A 19. században a tasszeográfia (tealevélből, kávézaccból vagy borüledékből való jóslás) tudománya újra az érdeklődés középpontjába került, és az emberek szívesen figyelgették a csésze aljára leülepedő szemcséket, hogy megtudhassák a jövőjüket. A kávézaccjóslás olyan hatékony eszköz, ami meditatív betekintést enged a tudatalattidba, és ha pl. két kézzel fogod a bögrét, összehangolhatod a két agyféltekét, ami ösztönzőleg hat a kreatív problémamegoldásra. A kávézaccból való jóslás szabadjára engedi a képzeletedet, amelynek segítségével létrehozhatsz egyéni értelmezéseket, megoldásokat, és szórakoztató, kreatív módon hallgathatsz a belső hangodra. Ne feledd, a jóslás is egyfajta művészet, így minél többször gyakorlod, annál ösztönösebben kaphatsz választ a kérdéseidre.

A jóslás során három dologra kell különösen figyelned: a csésze alján, a közepén és a tetején megjelenő jelekre. Az alsó rész általában emberekre, helyzetekre vagy múltbéli dolgokra utal, a középső a jelenről árulkodik, míg a felső rész azt jelzi, hogy mi közeledik a jövőben. A jobb oldalon kirajzolódó formák általában pozitív tartalmúak, míg a bal oldalon lévő jelek rossz eseményeket, ellenségeket vagy betegségeket mutatnak. Ne aggódj, ha az elején semmit sem látsz, mert a megjelenő képek nem lesznek olyan egyértelműek, mint pl. egy fénykép, sőt, első ránézésre akár homályosnak, hiányosnak vagy érthetetlennek is tűnhetnek. Lép át az elméd korlátait, és engedd útjára a képzeletedet, ezáltal könnyebben értelmezheted a kávézaccból összeállt különböző képeket. Minden szimbólumnak (pontok, körök, háromszögek, négyzetek, állatok, tárgyak, számok, betűk) van értelme. Íme néhány konkrét példa arra, hogy mit olvashatsz ki a kávézaccból:
A kávézaccból való jóslás a ciprusiaknál, a törököknél és az araboknál is hagyományos jóslási forma.
Kell hozzá egy nyeles kávéföző, személyenként egy-egy teáskanál porrá őrölt kávé, egy kanál cukor és egy csészényi víz. A kávét, a cukrot és a vízet alaposan össze kell keverni a fözőedényben, majd kevergetve felforralni. Az első farralásból öntünk egy kis vízet mindegyik csészébe majd vissz*rakjuk a tűzre, mikor újra elkezd forrni megint öntünk a csészébe és ezt még1x megismételjük.Amikor a kávé leülepedik és kicsit kihül,meg kell inni. A csésze alján maradó zacc a jóslás alapja. A következő módon....
A csésze tetejére helyezzük a csésze tányérját, majd hirtelen átfordítjuk és balról jobbra 3x megforgatjuk. Letesszük.KIcsit várunk majd felemeljük a csészét és egy szalvétára helyezzük.Megvárjuk hogy a zacc megszáradjon és kezdődhet a jóslás.

JELEK:(a leggyakrabbak)

Egyenes vonal, vagy bármely olyan alakzat, ami egyenes irányt mutat: nyugodt, kalandoktól mentes élet
Egyenes vonal más vonalakkal keresztezve vannak: kellemetlenséget jelez, balesetet, akadályt, hakereszt jelenik meg akár halált is jelenthet
Sok kis vonal egymás körül: gazdagságot, sok pénzt jelent
Félkör alakú vonal: hűtlen barát
Kis görbe vonal: kis betegség, rosszul lét
Sok görbe vonal: az ügyek nem jól alakulnak
Négyzet alakú jel: boldogság, szerelem, biztonság
Háromszög: siker az üzleti életben
Korona háromszögekből: siker a szerelemben
Egy nagy tojás: esküvő
Ngy tojásban kör alakú pontok: gyermekáldás
Kereszt: ismerős halála
Két kereszt: boldog öregkor
Három kereszt: sikeres karrier
Sok kereszt: nagy bosszúság
Ház: családi boldogság
Ajtó: biztos karrier
Pap vagy pálmaág: anyagi jólét
Virág vagy csillag: boldogság, siker a szerelemben
Fa: boldogság, védelem
Fekete hal: jó hír
Fehér hal: félelem
Szamár: gondoskodás a családról
Teve: a helyzet jelentősen javul
Elefánt: siker
Kutya: hűséges barát
Kakas: pletyka
Nyúl: családi gyarapodás
Sárkány: magasra törés
Sas: lelki szabadság
Madarak: jó hír
Bogarak: szomorúság
Nap: hosszú ideig tartó boldogság
Hegyek, dombok: nehézség

Kávé horoszkóp

Kos: Kedveli a kalandokat, és állandóan úton van. Emiatt a tripla adag eszpresszót kedveli, hogy legyen energiája.

Bika: Makacsnak születtek, emiatt kiválasztanak egy bizonyos kávéfajtát és jó ideig hűségesek lesznek hozzá. Például egy egyszerű, mégis elegáns Cappucinót.

Ikrek: Mindig a legójabbat választják a piacról (illetve üzletből), nem számit annyira, hogy eszpresszó vagy cappucinó. Valószinű, hogy a legjobban egy dupla Caffe Latte teszi őket boldoggá, félig koffeinmentesen, félig normálisan.

Rák: Koffeinmentes kávét szereti, a koffein idegessé és lobbanékonnyá teszi őket.

Oroszlán: Kávérajongó, és nem kizárt dolog, hogy nincs kávéautomatája. Egy csicsás csészébe töltött eszpresszó jellemezheti, ami segítségével a figyelem központjában maradhat egész nap.

Szűz: Zárkózottsága lévén egy egyszerű kolumbiai kávét kedvelne. Mindenki tudja, hogy ez jó, és biztos benne, hogy függővé teszi. Sosem fogadna el egy rossz kávét.

Mérleg: Még az innivalók között is az egyensúlyra törekszik. Szerinte egy kávé tejjel az ideális. Persze egyenlő részre elosztva.

Skorpió: Elbújik egy nagy bögre kávé mögött... jó sok tejjel. De senkinek sem kell tudnia erről. Mintha titok lenne a Skorpió jellemzője, igy sosem tudhatod, mit iszik.

Nyilas: Ma egy karamelles kávé, holnap egy frappé. Ő sem tudja biztosra. Mindegyiket szereti, ugyanakkor egyiket sem. Minden tipust kipróbál szezontól, hangulattól és ajánlatoktól függően.

Bak: Mindig a leghatásosabb módót keresi, tehát talált egy megoldást kávézás terén is. Egy eszpressó megoldja az energia kérdését, ugyanakkor időtakarékos is. Nem szeretné, ha meg kellene álljon a tennivalóival egy kávé miatt.

Vizöntő: Szeret kisérletezni az izekkel, és mindemellett új iyvilágokat teremt. Nagy valószinűséggel sosem iszik meg két egyforma izű kávét. Keveri, méricskéli, és addig próbálgatja, amig meg nem találja a számára legfinomabb at.

Halak: Általában kávéhelyettesitőket keres. Nem igazán kedveli a kávét, de ha mindenképp meg kell igya, hozzáad egy csepp különlegességet: tejszinhabot, alkoholt vagy akár gyümölcskrémet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése