"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2013. szeptember 18., szerda

Agyunk az emberi szervezet egyik legcsodálatosabb szerve

 Egyetlen más testrész sem volt képes olyan mértékben megváltoztatni Földünket, mint az emberi agy. Mind a mai napig nem tudjuk pontosan, hogyan is működik az átlagosan 1500 gramm súlyú agyvelő. Bármennyire is kutatják a tudósok, agyunkban még számos titok rejtőzik. Agyunkat idegsejtek alkotják. Itt található idegrendszerünk központja, amely összeköttetésben áll testünk valamennyi részével. Ha egy ember idegeit egymás mögé fektetnénk, akkor az idegek összhossza 1,6 millió kilométer lenne. Ez a Hold és a Föld közötti távolság ötszörösének felel meg.
 

"Mindenkivel történt már olyan, hogy egy probléma megoldása egyszerűen csak beugrott, hirtelen jött rá összefüggésekre, amikor egyszerre valami értelmet nyert, vagy épp – szó szerint - megálmodta a megoldást.

A-HA élmény
A lexikon szerint a probléma váratlan megoldását, a rádöbbenést nevezünk így, mely intuíción alapszik. A probléma megoldására akkor eszmélünk rá hirtelen, amikor teljesen mással foglalkozunk.

Az A-HA élmény, a felismerés feltételezi azt, hogy a probléma megoldásához szükséges adatok nagy része információként jelen van tudatunkban. Tehát, tanulás, tapasztalat – résztapasztalat – szükséges ahhoz, hogy az agy össze tudja rakni a képet, felismerje az összefüggéseket, melyek a megoldáshoz vezetnek.

Háttértudás nélkül tehát nincs A-HA élmény. Az idegsejtek hirtelen aktivitása okozza azt, hogy egyik percben még fogalmunk sem volt a megoldásról, a másik percben pedig komplexen látjuk a dolgot.  
Az A-HA élmények arra ösztönzik az embert, hogy mindig újabb feladatba fogjon, új kihívásokat keressen. Így lesz a tanulásból egy folyamat, aminek kapcsán egyre több összefüggést látunk meg – egyre bölcsebbek leszünk.

Ez az evolúció, az emberi faj fennmaradásának egy igen fontos része. Tehát, ez az élmény nem csak egy érdekesség, ami néha megtörténik velünk, hanem életünk szerves és hasznos része."
 forrás:Bien.hu /részlet/
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése