"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2013. szeptember 20., péntek

Tisztasági fortályok - a mindenes só

"Úgy szeretlek, mint a sót az ételben.." hangzik a bölcs népi mondás. A só azonbsn nemcsak az ételek elengedhetetlen ízesítőszere, hanem kiválóan hasznosítható a takarításban is.

Edényeink aljáról könnyen eltűnik az odaégett ételmaradék, ha sós vízet öntünk bele, 1-2 óráig állni hagyjuk, vagy a sós vízet felforraljuk benne, végül pedig alaposan kiöblítjük.

A tea és kávé okozta foltokat a bögrékről  könnyedén eltávolíthatjuk úgy, hogy a szivacsra egy kis sót szórunk, majd apró, körkörös mozdulatokkal lesúroljuk a koszkarikát. 

A szagok eltüntetésére is igen alkalmas a só.A sportcipőknek idővel igen kellemetlen szaguk lesz, viszont időnként egy kis sót szórva a lábbelibe, eltüntethető a szag.

A hűtőszekrényt is célszerű sóval tisztítani. Egy marék sót feloldunk kb 3,5 liter meleg vízben, és ezzel moshatjuk tisztára a hűtő belsejét. A keverék nem karcolja össze a felületet.

Ezeken kívül a só remekül oldja a vízkövet, és a főtt tojást  is könnyebb meghámozni, ha enyhén sós vízben főzzük. Ugyanakkor a rántás sem csomósodik meg, ha előzőleg egy csipet sót szórunk  bele.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése