"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2013. szeptember 4., szerda

A növényvilág őszi csodái

Az ősz a természet kiteljesedésének évszaka. A növényvilág jelentős része ilyenkor kínálja a termés, a bőség kosarát, amelyből az ember jó hangya módjára gyűjtögethet.

A vadrózsa, más néven csipkerózsa termése a csipkebogyó. Igen magas a C-vitamin értéke, a csipkebogyó  íz anyagokban gazdag. /a csipkelekvár kellemes reggeli/. Gyógyteája meghűlés ellen jó, vesetisztitó. A bogyókat még dércsípés előtt kell gyűjteni, amikor pirosak és kemények. 
   
A húsos som ízes, vöröslő bogyóit ősszel, bokorereink szélén gyűjthetjük. Aki kóstolta már, tudja, hogy a somlekvárnak vagy somszörpnek milyen kellemesen fanyar az íze. Hazánkban két somfajta ismert.     .



Az ősz eleji cserszömörce gyönyörű. Levelei lombhullatás előtt bibor színt öltenek. Minél naposabb helyen él, annál izzóbbak a színei. Levelei, fája, gyümölcse gazdag illóolajban.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése