"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2013. szeptember 23., hétfő

Lelkünk titkai

B. mint boldogság

Ha megkérdezzük az embereket, hogy mi tenné őket boldoggá, nagyon sokféle választ kapnánk. 

Mi is a boldogság?  A meghatározás szerint "a boldogság pozitív érzelmekkel jellemezhető, mentális állapot, amely a megelégedettségtől az egészen intenzív örömérzésig terjedhet."

A kutatók is sokat foglalkoztak  a kérdéssel- Az eddig folytatott kutatások egyik eredménye, hogy a pénz, az iskolázottság nem hatnak úgy a boldogságra, mint azt legtöbben feltételezik. A kutatás másik eredménye,  hogy az emberek képesek saját boldogságukat önerőből fokozni.

Az emberi lélek végtelen magasságokat és  mélységeket rejt magában,  melynek útvesztőjében gyakran eétévedünk. Ha elég kiartóak vagyunk, elindulhatunk az önismeret rendkívül izgalmas útján, melynek ugyan soha nem érünk teljesen a végére, de minden lépéssel közelebb jutunk saját magunk felé.
Aki pedig jól ismeri önmagát, nagyobb eséllyel ismerkedik a környező világgal és embertársaival is.



A népmesék általában úgy fejeződnek be, hogy: "Boldogan éltek, míg meg nem haltak." a főhős egy hosszú útat tesz meg idáig, ami tele van küzdelemmel, viszontagságokkal, melyeket egy általában pozitív töltetű cél elérése érdekében él át. Tanulhatunk tőle, ha a boldogságot keressük: tűzzünk ki magunk elé építő jellegű célokat, tegyünk meg mindent a siker érdekében, és  minden bizonnyal elnyerjük majd a jutalmunkat: elégedettséget /boldogságot/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése