"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2013. szeptember 20., péntek

A só története

Az emberiség történetében a legkeresettebb árucikk a só volt.
A só története egyidős az emberiség történetével. A só gazdagságot jelentett, monopólium volt, háború dúltak érte.



Az első komolyabb települések ott létesültek, ahol a só és az édesvíz egyaránt jelen volt. Minden civilizáció használta és használja a sót. Az ókor egyiptomiak, a görögök, a rómaiak vallási rítusainak, áldozatainak a része volt. A muszlimok úgy hiszik, a só véd a  rontás ellen. A mi kultúránkban a kiborult só rossz előjelnek számít. Az első árú, amivel kereskedtek az a só volt.
A só szavunk latin eredetű, a „sal” szóból származik. A római légiósok, mikor megkapták zsoldjukat, azt „Salariumnak” nevezték.

Istennője is volt, Salus. Salus az egészségnek és a jólétnek az istene volt. „Salut” - mondják a déliek, amikor egymás egészségére koccintanak. A saláta kifejezésünk is a latinból jött és sózott zöldséget jelentett.
 
A neandervölgyi ősember még tisztán ragadozó életmódot folytatott és a feltárt lelőhelyeken nyomát sem lehetett találni a sónak. A só akkor terjedt el életünkben, amikor az étrendünk átalakult és egyre meghatározóbbá vált benne a növényi hányad.

A só birodalmakat hozott létre a sóbányák és kitermelőhelyek környékén élő szerencséseknek. Az első ilyen a Hallstatti Kultúrtáj, mely a mai Ausztria területén alakult ki a sóbányászatnak köszönhetően. Az itteni bányákban már az i.e 13. századból vannak sóbányászatra utaló emlékek.
 
A következő nagy sóbirodalom az ötödik századtól: Velence. Az itteni lagúnák sója teremtette meg az anyagi alapot és gazdagságot a későbbi keresztes hadjáratok finanszírozására, hajóépítésre, fegyverek készítésére. A keresztesek háborúk során Velence olyan kereskedelmi koncessziókat szerzett, melyeknek köszönhetően később Európába kerülhettek a legfontosabb közel- és távol-keleti fűszerek. 

A só gyógyító erejét már a középkori szerzetesek is használták, akik a betegeket bevitték a só barlangokba, ahol azok belélegezték a szerzetesek által sztalaktitok zúzása során keletkezett só részecskéket.
Európában a só terápia a XIX. században vált népszerűvé.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése