"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2013. szeptember 11., szerda

Kopogtat az Ősz

A nyárnak vége , így visszavonhatatlanul kopogtat ajtónkon az ősz, és a D-vitamin hiány. A D vitamin, bár zsíroldékony vitamin, még sem képes elegendő mennyiséget elraktározni belőle szervezetünk a hosszú őszi és téli hónapokra.

Természetes módon a napfény hatására a bőrben képződik, mivel az egyik fő szerepe éppen az, hogy megvédje bőrünket az ultraibolya sugárzások káros következményeitől. A D-vitamin vagy inkább D hormon azonban ennél sokkal többet tud. 

Elsőnek a csontokra gyakorolt jótékony hatását ismerték fel a „ködös” Angliában és valóban, ha a D vitamin vérszintje eléri a 30 ng/ml-t, akkor a csontok nem lágyulnak el (gyermekkori tyúkmell, osteomalacia), ill. nem lesznek törékenyek (osteoporosis). Régi tévhit, hogy ha elegendő kalciumot fogyasztunk, akkor megtettünk mindent a csontjainkért. Nos, ez nem így van, megfelelő D-3 hormon mennyiség nélkül a kalcium mit sem ér. 

 
Később  az is kiderült, hogy a d vitamin nem csak csontvitamin, hanem 40-50 ng/ml vérszint felett, már hatékonyan támogatja az immunrendszert, komolyan véd pl. az influenza vírusától. Nem véletlen, hogy az influenzajárványok mindig akkor támadnak, amikor az emberek D-vitamin ellátottsága a minimumon van. 

A D vitamin meggátolja az éremlemeszesedés folyamatát, aminek az a lényege, hogy ha nincs elég D vitamin a szervezetben, akkor a csontokból a mész (kalcium és foszfor) kivándorol és az erekben, nevezetesen az artériákban rakódik le. Ennek következménye a szívinfarktus, a stroke, az érszűkület a láb artériáiban. 

Természetes forrásai a halmáj olajok, halak /tonhal, szardínia, lazac, hering, makréla/ máj, méz, tojássárgája, tej és tejtermékek, /vaj, tejszín/ csiperkegomba, zabpehely, élesztő.

Ma egy felnőtt, átlagos testsúlyú ember ajánlott dózisa 2000 NE. Egy terhes kismamáé vagy egy elhízott betegé napi 3000 NE. 20 éves korig legalább napi 1000 NE. Csecsemőknek is napi 400-1000 NE d3 vitamin ajánlott.
 
A mi klímánkon a táplálék nem tartalmaz elegendő D3 vitamint, tehát az őszi, téli, tavaszi hónapokban rendszeres D vitamin pótlásra szorulunk.

/forrás: VITAMINLAND/

 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése