"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2013. szeptember 21., szombat

Ősidők óta foglalkoztatnak minket a titokzatos jelek és jóslatok.


Ki ne tudná, mi a teendő, ha hullócsillagot lát, vagy ha fekete macska megy át előtt az úton?

Az emberi agy természetes működése, hogy keresi az összefüggéseket az okok és okozatok között, próbálunk rájönni, hogy mi minek az előjele. Sokszor akkor is találunk kapcsolatot, ha eredetileg nem volt, viszont ha már kialakult az elképzelésünk, az önbeteljesítő jóslatként működik. Sok babona széles körben elterjedt, része a kultúránknak.

Esküvői babonák

"Nyári menyasszony, őszi kiskutya  sosem jó " állítja a népi hiedelem. Első azért, mert régen nyáron nem volt lehetőség hűvösen tartani olyan töménytelen mennyiségű ételt,s félő volt, hogy ráromlik a násznépre, második meg azért, mert nem volt elég ideje megerősödni a hideg beállta előtt.

Mindig is olvastunk a jelekből, vajon mi vár ránk a jövőben, illetve próbáltunk tenni annak érdekében, hogy a rosszat távol kergessük, a jót pedig bevonzzuk. Különösen igaz ez esküvő előtt, hiszen hatalmas lépésnek számít életünket valakiével összekötni.
Érdekes, hogy annak ellenére, hogy ma már modern felfogásúnak tartjuk magunkat, a babonák éppoly élőek, mint nagymamáink idejében.

Jobb félni, mint megijedni.. ennek alapján tartjuk a szokásokat. Ezek közül az első és talán a legfontosabb maga a gyűrű.. Ez az  összetartozást, a vég nélküli szerelmet jelképezi, levenni szerencsétlenséget jelent.Az oltár előtt leejtett gyűrű a későbbi válásbiztos előjele.

A menyasszonyi ruha fehérsége a tisztaságot jelképezi. Rosszat jelent, ha a vőlegény az eküvő előtt meglátja aráját a ruhában. A fátyolt senkinek nem szabad felpróbálnia, mert a férj megcsalja majd a feleségét. Ha a fátyol leesik, a nő csalja majd meg a férjét, és rossz előjel, ha éjfél előtt leveszik.
A menyasszonyi csokor az ifjú pár boldogságát hivatott hirdetni, ebből a vőlegénynek is viselnie kell egy szálat. Ezért látjuk a gomblyukban a csokorhoz illő virágot. A csokor eldobása azt jelenti, hogy egymásban már megtalálták az örömöt és boldogságot, így a virágok segítségére már nincs szükség, ezért azt átadják olyan lányoknak, akik még a nagy esemény előtt állnak.

Különös hagyomány, mely szerint az lesz a "főnök", aki elsőként lép ki a templom ajtaján.

Gyerek után áhítozó arák kisgyereket ültetnek az ölükbe, mert abban reménykednek, hogy ez elővetíti a gyermekáldást.Ugyanebből az okból szórnak rizst az ifjú párra. A szórt rózsaszirom a szépség és boldogság szimbolikája. Az esküvő végén elfogyasztott falatnyi kenyér és só egyféle ígéret arra, hogy hátralévő életükben mindenben osztozkodni fognak majd.
Mivel nagyon rossz előjel, ha a menyasszony elbotlik, ne adj isten elesik, amikor átlépik a közös hajlékuk ajtaját, a vőlegénynek gondoskodni kell róla, hogy ez meg ne történjen, így karjábs kapva emeli át őt.

Gyorsan elmúlik a szerelem, ha elered az eső, bár ez az gazdaságot  hoz. Jókedvű házasságot ígér  a verőfényes idő. A szivárvány a tökéletes boldogságot vetíti elő.

Jó lesz tehát vigyázni ezekre az előjelekre, hogy elkerüljük az estleges rossz előjeleket!

Sok boldogságot minden kedves házasság előtt álló ifjú párnak!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése