A kalács egy igen egyszerű, picit édes kelt tészta, ami igen sok egyéb édes pékáru alapját képezheti. A kalácshoz alapvetően lisztre, egy kevés friss (vagy száraz) élesztőre van szükség, vajra és tejre.
A lágy kalács igazán ünnepi, húsvétkor pedig elmaradhatatlan. A sonkához édeskés, töltetlen jár, de desszertnek más variációban is készíthetjük.
Hozzávalók:
1 dl tej + a kenéshez ízlés szerint
40 dkg liszt
5 dkg cukor
6 evőkanál olaj
2 dkg élesztő
csipet só
a díszitéshez főtt vagy csokitojás
Elkészítés:
A tejet kissé meglangyosítjuk. A liszthez adjuk a tejet, a cukrot, az olajat, 1 csipet sót. Belemorzsoljuk az élesztőt, ezután addig dagasztjuk, amíg a tészta fényes nem lesz és elválik az edény falától. Letakarjuk, meleg helyen a duplájára kelesztjük. A tepsit kibéleljük sütőpapírral.
A tésztából 2 egyforma hosszúságú rudat sodorunk. A 2 rudat összecsavarjuk, kör alakúvá zárjuk össze. (Olyan lesz, mint egy kis fészek.) A tepsibe rakjuk, és még 15 percig kelesztjük. A sütőt 200 C-fokra előmelegítjük. A tésztát megkenjük a maradék tejjel, és kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük
A kalács közepét festett főtt tojásokkal vagy csokitojásokkal díszítjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése