Ha egészségesen szeretnénk étkezni, elég egy dolgot betartanunk, figyelni a természetet, annak rendjét.
Mindegyik növény akkor a legízletesebb, és akkor tartalmaz a legtöbb tápanyagot, amikor éppen szezonja van.
A friss retek nemcsak finom, üde, kellemes ízű zöldségfélénk, hanem közismerten gazdag C-vitamin forrás. Legfontosabb hatóanyagai a kéntartalmú illóolajok, a mustárolaj-glikozid, a raphanol serkentik az epe termelődését és kiürülését is , máj, vagy epehólyag gyulladás esetén gyorsítják a gyógyulási folyamatot, köhögéssel járó betegségben csillapítják a köhögést/.Ezek a jó tulajdonságok a retkek népes családjának valamennyi tagjára érvényesek /
A sóska nem csak egészséges,
hanem jól elkészítve nagyon finom is. Sóskából készülhet saláta, leves,
főzelék, mártás vagy éppenséggel turmix.
A zsenge spenót nyersen is kerülhet salátába: nagyon finom!
Számos fűszernövény, mint snidling, petrezselyem, bazsalikom és
medvehagyma újra frissen szüretelhető, hogy zamatos ízekkel,
hozzávalókkal gazdagíthassuk főztünket.
A spárgaszezon áprilisban kezdődik. Két fajtája abban különbözik, hogy a
zöld spárga a földfelszín felett nő, a fehér spárga pedig a földben.
C-vitamint, karotint tartalmaz, és vízhajtó hatása van.
Mit írnak régi könyveink?
Áprilisban a Heltai Gáspár által 1575-ben fordított kalendárium szerint nem szabad gyökérfélét és marhahúst enni, ám a bárány, kecske, a tyúk, a halak jöhetnek.
Czifraynál bárány, malac, nyúl, csirke, galamb, kacsa, liba, retek, zeller uborka,karalábé saláta kerüljön az asztalunkra.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése