"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2014. április 7., hétfő

Egészségügyi Világnap

Az egészségügyi világnapot minden év április 7-én ünneplik világszerte. 

 A dátum nem véletlen, hiszen 1948-ban ezen a napon alakult meg az Egészségügyi Világszervezet (WHO). Minden évben kiválasztanak egy kiemelt közegészségügyi problémát, amire globálisan, kampányszerûen hívják fel a figyelmet. Az Egészségügyi Világnap 2014-es témája a vektorok által terjesztett betegségek.

Az idei Világnap jelmondata a „Kis csípés-nagy veszély”. A WHO Európai régiójában élő embereket sem kímélik a vektorok útján terjedő betegségek, évente 77 000 európai lakosnál jelentkeznek. 1990 és 2010 között több mint 1,5 millió európai lakos betegedett meg szúnyogok, törpeszúnyogok és kullancsok csípése miatt.

A vektorok által terjesztett betegségek a fertőző betegségek 17 %-át teszik ki.  
Ezek a betegségek általában a forró égövi trópusi és szubtrópusi régiókban jelentkeznek, ahol sokszor gondot okoz a biztonságos ivóvízhez és a megfelelő higiéniai feltételekhez való hozzáférés.
A kereskedelmi globalizáció, az utazási lehetőségek kiszélesedése, valamint a környezeti változások, élükön a klímaváltozással és urbanizációval nagyban kihatottak a vektorok által terjesztett betegségek elterjedésére, melyek olyan országokban, régiókban is megjelentek, ahol eddig ismeretlenek voltak.


Kullancsok, a kullancs életmódja
 
A kullancs - a közhiedelemmel ellentétben - nem a fák lombozatán él. A talajközeli növényzet az igazi életközege. Amíg nem jut vérhez, addig a bokrok és füvek harmatnedvein tengődik. Ugyanakkor ezek kitűnő leshelyek is! Az erdőn-mezőn közlekedő állatokra és emberekre "rásodródnak", az éppen pihenőkre pedig "rámásznak". Életkörülményeikről tudni kell még, hogy nem kedvelik a fényt, a meleget és a szárazságot - azaz az árnyékos, hűvös és nedves csalitos cserjések, főleg vadcsapások a kedvenc tartózkodási helyeik. A telet a kullancs az avar alatt vészeli át. Legrámenősebbek az átmeneti évszakokban. Ősszel energiát kell gyűjtenie a téli álomra, tavaszra viszont elfogy minden tartaléka.
A kullancs tudományos neve "ixodes", ez eredetileg "ragaszkodást" jelen.

Vektorok által terjesztett betegségek megelõzése:

- kullancs- és szúnyogriasztó szerek használata
- zárt öltözék, zárt cipõ
- a kirándulások után minden testrészre kiterjedõ vizsgálat (hajlatok, lábujjközök)
- a vektor rövid idõn belüli eltávolítása bõrünkbõl
- irtószerek és csapdák használata
- bizonyos betegségek ellen védõoltás áll rendelkezésre

Védekezzünk a vektorok által terjesztett betegségek ellen, hogy a kirándulások és utazások öröme is teljes lehessen!


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése