"A bor vidámmá hangol,
gondjaidat felejteti!
A tea élessé teszi a szellemedet,
gondjaidat legyőzi"
/Kinai közmondás/
A
lélekmelegítő, serkentő hatású tea kétségkívül az egyik
legváltozatosabb és legegészségesebb ital. Egy kínai mondás úgy tartja:
„Inkább étlen három napig, mint tea nélkül egy napig." Más felfogásban
pedig: „A tea maga a folyékony bölcsesség." A tea örökzöld cserje,karcsú
piramis alakú koronával. Levelei sötétzöld színűek. Az első botanikai
leírás 1654-ben jelent meg Marsigli Novus Atlas munkájában.
Tudományosan Linné adott róla elsőnek meghatározást.
Mi van a teában?
Cseranyagok
aromaanyagok, teanin, koffein, ásványi anyagok. A tea legfontosabb
összetevője élettani szempontból a koffein, amelynek értágító hatása
van, ezenkívül a szellemi tevékenységet is élénkíti.
A teából művészet, költészet fakad, a tea a mindennapi életet a képzelet színes fátyolával borítja.
Almás sütemény
80 dkg alma, 30 dkg liszt, 18 dkg cukor, 15 dkg vaj, 5 tojás, 1 tasak sütőpor, 2 tasak vaníliás cukor , 1 citrom frisen reszelt héja, só, fahéjas porcukor
A tojásokat a cukorral és a vajjal habosra keverjük. A lisztet a sóval, sütőporral, reszelt citromhéjjal, vaníliás cukorral elvegyítjük, majd a tojásokhoz adjuk.A megtisztított, vékony szeletekre vágott almát is belekeverjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a tésztát, megszórjuk a tetejét fahéjas porcukorral. Előmelegített sütőben fél óra alatt megsütjük. Langyosan már lehet szeletelni.
Gyors bögrés almás süti recept, amely nagyon gyorsan elkészíthető.
Hozzávalók:
3 bögre liszt, 2 bögre cukor, 1 sütőpor, 3 tojás, 3 bögre reszelt alma, kevés fahéj, csipet só, tortabevonó.
A tojássárgáját kikeverjük cukorral, majd a fehérjéből csipet sóval
kemény habot verünk. A sárgájához hozzákeverjük a reszelt almát, a
lisztet, a sütőport, a fahéjat, majd a legvégén óvatosan beleforgatjuk a
tojásfehérje habját is. Kivajazott és lisztezett tepsibe öntjük és
előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütjük. Ha megsült hagyjuk
kihűlni és a tetejét olvasztott csokoládéval bevonju
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése