"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2013. február 19., kedd

A fejfájás

 Az emberek 80%-a szenved időről időre fejfájástól.

  Nagyjából 180- féle fejfájás létezik, gyakran csak szakértők tudják pontosan meghatározni, melyikkel állunk szemben.



Tompa vagy éles?
A két leggyakoribb típus a feszítő fejfájás és a migrén. A feszítő fejfájásnál jellegzetes, tompa fájdalom alakul ki a halántéknál, a homloknál, a szem környékén, a tarkónál vagy a nyakszirtnél, amely úgy fogja körbe a fejet, mint egy fejpánt. 

A lehetséges kiváltó okok közé tartozik az időjárás-változás, a stressz, a lárma, az oxigénhiány, a nyak-váll területen lévő izomgörcs és a magas vérnyomás. A migrénes rohamok ezzel szemben többnyire féloldalasan lépnek fel, a homlok vagy a halánték egyik oldalán pulzáló vagy doboló fájdalommal. A test érzékenyen reagál a zajokra és a fényre. Gyakran hányinger is kíséri. A kínzó fájdalom általában rendszeres időközönként jelentkezik. Mivel a migrén pontos diagnózist igényel, orvoshoz kell fordulni!
Ha viszont csak szimplán megfájdul a fej,  nem kell   azonnal a tablettás doboz után.nyúlni. 

Borsmentaolaj
A borsmenta illóolaja csökkenti a fájdalmat. Egyes kísérletek szerint az ereje megfelel két fájdalomcsillapító tablettáénak, persze káros mellékhatások nélkül.
Így gyógyít: Masszírozz a halántékodba és a homlokod bőrébe pár csepp tiszta borsmentaolajat (100%-os tisztaságút). Ha szükséges, ismételd meg.

Oregánó
Nemcsak ízletes zöldfűszer, hanem hatásosan kitisztítja a fejedet.
Így gyógyít: Önts el 1,5 dl forró vízzel 1 teáskanál szárított oregánólevelet, és hagyd állni lefedve 10 percig. Szűrd le és fogyaszd el. Igyál meg belőle naponta három csészével.

Citromfű
A citromfűben lévő illóolaj megnyugtatja a vegetatív idegrendszert. Segít stressz és feszült lelkiállapot esetén.
Így gyógyít: Forráz le 2 teaskanál szárított citromfűlevelet 1,5 dl vízzel, és hagyd állni lefedve 10 percig. Utána szűrd le és fogyaszd el. Igyál meg belőle naponta 3-4 csészével.

Fűzfakéreg
A fűzfakéregben szalicin van, ez egy természetes fájdalomcsillapító anyag. Ebből állították elő az első aszpirint.
Így gyógyít: 1 teáskanál fűzfakérget forrázz le 1,5 dl vízzel, és hagyd állni lefedve 10 percig. Utána szűrd le és fogyaszd el. Igyál meg belőle naponta 3 csészével.

Kávé
Gyakran csodát tesz egy erős kávé. Fogyasztása javítja a véráramlást, mert kitágítja az agyi ereket, így hozzájárul a fájdalom csökkentéséhez.
Így gyógyít: Igyál egy csésze meleg, erős kávét mézzel és egy korty tejjel.

Jégkocka
A hideg sokk pont a kávéval ellentétes hatású: a kitágult agyi ereket összehúzza a homlokra helyezett hideg borogatás.
Így gyógyít: Jól működnek a gyógyszertárban kapható jégzselés tasakok. Ha nincs ilyen kéznél, akkor használj durvára tört jégkockát! Tedd bele egy nejlonzacskóba, és helyezd egy-három percre a nyakadra, a homlokodra vagy a halántékodra. Utána tarts három perc szünetet, majd borogasd újra két percig.

Lábfürdő
Hihetetlen, de igaz: a hideg-meleg lábfürdő szabályozza a fej ereinek tágasságát is, ettől elmúlik a fájdalom.
Így gyógyít: Tölts meg egy lavórt kézmeleg vízzel, egy másikba pedig tegyél hideg vizet. Lógasd a lábad a meleg vízbe 3 percre, majd tedd át a hideg vizes lavórba 8 másodpercre. Ismételd meg ezt háromszor, majd húzz a lábadra meleg zoknit, és pihenj le!
 
Magnézium
A középkorban a mák volt a legfontosabb fejfájás-csillapító, mivel benne sok az idegnyugtató magnézium. További fontos magnéziumforrás még a banán, a hüvelyes zöldfélék és az olajos magvak.
Így gyógyít: Ha teheted, fogyassz rendszeresen a természetes magnéziumforrásokból. Fejfájás esetén pedig igyál meg egy magnéziumtartalmú pezsgőtablettát.

/Tippek fejfájásra
Kiskegyed/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése