"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2013. február 19., kedd

2013. "Év madara"


A gyurgyalag az egyik legszínpompásabb madarunk, ám egyre fogyatkozik az állománya. Az emberek is pusztítják, mert méheket is eszik.

A feltűnő tollazata ellenére viszonylag kevéssé ismert madárra azért fontos felhívni a figyelmet,mert az étrendje és a viselkedése miatt számos veszély fenyegeti.
Nagyobb termetű repülő rovarokkal táplálkozik, és hideg időben méheket is zsákmányol, ezért a méhészetek közelében előfordul, hogy megrongálják a telepeit.

  A gyurgyalagok nagyon érzékenyek; ha zavarják őket, a következő évben más fészkelőhelyet keresnek, de nincs könnyű dolguk, egyre kevesebb az olyan partfal, ahol háborítatlanul megtelepedhetnek.

Májusban érkezik és szeptember végére már el is hagyja a Kárpát-medencét. Méhészmadárnak is hívják. 

Az "Év madara" program célja és küldetése olyan fajok vagy madárcsoportok társadalmi szintű bemutatása, melyek védelmében a lakosság egészének vagy egyes csoportjainak (például: gazdálkodók, vadászok, pedagógusok) különösen fontos szerepe van. A MME májusban zárult szavazása alapján a 2013 év madara a gyurgyalag (Merops apiaster). A gyurgyalag fokozottan védett madárfaj.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 1979-ben indította el „Az év madara” programját.

Porfürdőző gyurgyalag (Fotó: Máté Bence)  
Porfürdőző gyurgyalag (Fotó: Máté Bence)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése