"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2013. február 11., hétfő

A miniszoknya

1934. II. 11-én született Mary Quant .

Ma van a miniszoknya világnapja

Megoszlanak a vélemények arról, hogy kinek is köszönhetjük a miniszoknyát. Sokan úgy vélik, hogy Mary Quant, egy brit ditervező hozta divatba a szexi ruhadarabot a hatvanas évek elején, ráadásul a miniszoknya kifejezést is ő alkotta meg kedvenc autómárkája, a Mini alapján. 

A diadalmenet 1955-ben indult az útjára, mikor a brit divattervezőnő Mary Quant piacra dobta a miniszoknyát, London egyik elit negyedében nyitott Bazaar nevű butikjában. Amikor a kritikus térdvonal felett vágta meg szoknyái anyagát, megvalósította azt az eszmét, amit a nők akkoriban nagyon vágytak megélni - nagyobb szabadság a lábnak és a fejnek. "Valahogy boldoggá tette az embereket" – elmélketedett Mary Quant, miután feje tetejére állította a hatvanas évek társadalmát.

Egyébként a brit divattervezőnőt, francia kollégája André Courreges  megelőzte a miniszoknyapiacra dobásával, ám ő nem futott be ötletével, így hivatalosan Marynek tulajdonítják a divat áttörést.

Az igazi népszerűséget a ruhadarabnak Twiggy, a ma már divatikonnak számító szupermodell, hozta meg, miután az utcán is hordani kezdte a comb villantó szoknyákat. Ezután már megállíthatatlanul betört Hollywoodba, és már a '70-es évek divatja sem szólt, másról csak a miniről.

„Nem akartam botrányt" –hangsúlyozza állandóan. Miután a mini szalonképessé vált, Mary Quant - elsőként - finom harisnyanadrágba bújtatta a női lábakat. Maga az angol királynő is, aki inkább kézitáskák rajongója, is elismerte a tervezőnő érdemeit, ezért 1966-ban érdemrenddel tüntette ki. Később már a Beatles tagjainak barátnői is miniben jelentek meg a nyilvánosság előtt, sőt még a kifinomult „ladyk” is behódoltak. Mary Quant 1969-ben beindította saját divat- és kozmetikai hálózatát is. A márka különösen Japánban ért el nagyobb sikereket. Mary végül 2000-ben vonult vissza az üzleti életből.

Forrás:Hírhatár

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése