Savanyú keserű, sós, édes.. a négy alapíz.
Azt, hogy milyen ízeket, ízkombinációkat fogyasztunk szívesen, a megszokás, az otthonról hozott szokások erősen befolyásolják.
Az is befolyásolja az ízlelésünket, hogy a nyelvünkön elhelyezkedő
ízlelőbimbókból hol, mennyi található. „Az édes ízt a nyelvünk hegyén,
míg – például - a savanyút az oldalán érzékeljük: az azonban egyénenként
változó, hány ilyen receptorunk van. Vannak, akik olyan adottsággal
bírnak, ami képessé teszi őket arra, hogy nagyon sokféle ízt
különböztessenek meg. Amellett, hogy természetesen ez a képesség
tanulható és fejleszthető is, de ahogy az illatok esetében is vannak
nagyon jó szaglású emberek – Orroknak hívják őket -, így az ízlelés
területén is vannak született tehetségek”. Arra, hogy a megszokás valóban milyen erősen befolyásolja
azt, hogy milyen ízharmóniát szeretünk, jó példák azok a termékek,
amelyek a világ számos pontján megtalálhatók, de éppen a helyi
sajátosságok miatt, hiába azonos a termék gyártója, csomagolása, az íze
valamiben mégis eltérhet. Érdekes, hogy például a három összetevőből
álló instant kávé kicsit más ízű nálunk, mint néhány környező országban,
annak ellenére, hogy az adott országok ízvilága nem áll távol
egymástól. A lengyeleknél erőteljesebb a kávéíz, az oroszok a kicsit
gabonaízű, cikóriára emlékeztető ízt kedvelik, nálunk viszont tejesebb,
lágyabb ízű ugyanez a termék.
Egy
étel izét az is meghatározhatja, milyen hőfokon fogyasztjuk, vagy éppen
az, hogy milyen gyorsan eszünk. Ha komótosan, alaposan megrágva a
falatokat étkezünk, akkor az étel a szájüregünk minden részére eljut, és
sokkal erőteljesebben érezzük az ízét, mint amikor kapkodva nyeljük a
falatokat. Akkor érezni igazán, hogy az evés, az ízlelés milyen fontos
élvezeti forrás, mikor van időnk megfelelő körülmények között enni.
A babák apró ínyencek. A közvetlenül a születés után elvégzett tesztek
világosan mutatják, hogy a kicsik a savanyú ízre grimasszal válaszolnak,
az édeset pedig szeretik, cuppognak ajkaikkal. Az édesen belül
kezdetektől fogva képesek megkülönböztetni az eltérő eredetűeket. A
répacukor (szacharóz) ízlik a legjobban, majd a gyümölcscukor (fruktóz),
a szőlőcukor (glükóz) és a tejcukor (laktóz) következik.
„Az erős fűszerekkel nem árt csínján bánni, mert ha mértéktelenül
eszünk ezekből, károsíthatják a gyomor nyálkahártyáját. Éppen ezért
bizonyos betegségek megléte esetén – gyomorfekély, reflux, a száj
nyálkahártyáját érintő kórok – nem javallott csípős ízű ételeket
fogyasztani .Az is köztudott, hogy a
magasvérnyomásban szenvedőknek a sózást is csökkenteniük kell, mert a só
bent tartja a vizet az erekben, s így növelheti a vérnyomást. Általában
3-4-szer több sót fogyasztunk el, mint amennyi optimális lenne: az
élelmiszeripar által előállított termékek – kenyérfélék, sajtok,
felvágottak – ennek a mennyiségnek a döntő részét teszik ki
. Ezért
javasolható – többek között - , hogy a vajas kenyeret már ne sózzuk és a
paprikára, paradicsomra se szórjunk a fehér fűszerből. Vannak, akik
azért sózzák erőteljesebben az ételeket, mert - ahogy mondják -,
legalább ezt az ízt érezzék, ha már a többit nem élvezhetik: a dohányzás
ugyanis megfoszt az ízek élvezetétől. A nikotin hatására a nyelv
érzőreceptorai eltömődnek, kevésbé lesznek érzékenyek. Jó hír viszont,
hogy a folyamat visszafordítható: a cigarettásról való leszokás után
néhány héttel ismét ízesek lesznek az ételek.
Íze még az ásványvíznek is van. Vannak, akik azért nem kedvelnek
bizonyos palackozott vizeket, mert van valamilyen érezhető – például –
fémes ízük. Sokan szeretik a szénsavas üditőitalokat, amelyek annak is
köszönhetik népszerűségüket, hogy – megfelelően hűtve – kellemes, kissé
csípős hatást fejtenek ki a nyelv érző-, és észlelőidegeire. A kesernyés
tonik hívei azt mondják, az a jó ebben az italban, hogy jellegzetes íze
sokáig érezhető: ennek titka abban rejlik, hogy a keserű íz
érzékelésére szolgáló ízlelőbimbók a nyelvgyökön helyezkednek el.
forrás: medizona.h
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése