"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2013. február 15., péntek

Több mint fél évszázad után újra elefánt született a budapesti állatkertben

animations 
A Fővárosi Állat- és Növénykert közleménye szerint a kis ormányos csütörtök hajnalban látta meg a napvilágot. Súlyát 75 kilogrammra, magasságát 85 centiméterre becsülik. Az elefántborjú eleven és virgonc: gond nélkül lábra állt, szemlátomást jól érzi magát, fürgén sétálva ismerkedik a külvilággal.




 

 Hogyan használják a meteorológiát az elefántok?


Az elefántok az emberi fül számára nem érzékelhető infra hangtartományt használják távolsági kommunikációra. Éjszaka a levegő 4°C alá esik, és a szél is gyengül. Napközben 43°C-nál melegebb van, a szél gyakran erősebb, mint 30 km/h, ilyenkor nem kedvez a légkör az infra hangok terjedésének.
Michael Garstang, afrikai születésű meteorológus a namíbiai Etosha Nemzeti Parkban tanulmányozta az elefántokat. Ez a terület sík vidék, ahol a tereptárgyak nem módosítják a hang terjedését, azaz csak az időjárás befolyásolja. A talaj közelében valamint egy 7,5 méter magas toronyra szerelt műszerek, továbbá ballon szolgáltatta a meteorológiai paramétereket. Infrahangokra érzékeny mikrofonokkal rögzítették az elefántok beszélgetését.
Több, mint 1300 kisfrekvenciájú hangot vettek fel, melynek 96%-a a kora esti és a kora reggeli időszakra esett. Ilyenkor a mélyebb hangok 10 km-re is eljutnak, vagyis közel 300 négyzetkilométernyi területen belül hallható a többi elefánt számára. Vagyis ezek az állatok is kihasználják az időjárás adta lehetőséget, és beszélgetésük nagy részét akkor bonyolítják le, amikor erre a legmegfelelőbb a légkör.
forrás: meteoline

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése