"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2013. február 21., csütörtök

Ezen a napon történt - február 21.

A Givenchy nem csak egy név, sőt nem is csak egy márka, hanem maga a luxus...

Hubert de Givenchy

 1927. február 21-én született Beauvais-ban Franciaországban.
 Arisztokrata vér mellett művészvér is folyt az ereiben, hiszen felmenői között volt például Jules Dieterle, aki az Élysée palotába tervezett falikárpitokat, míg egy másik nagyapja, aki a párizsi opera belső kialakításáért volt felelős. Így az sem meglepő, hogy Hubert is a művészetek, leginkább a divat felé orientálódott. Egészen fiatalon, már az 1937-es Világkiállítás után úgy döntött, hogy a divat valamelyik ágában szeretne dolgozni. Egy párizsi művésziskola befejezése után 1945-ben kezdett Jacques Fath-nak dolgozni, majd a Lucien Lelongnak tervezett Pierre Balmain és Christian Dior mellett.

Audrey Hepburn   élete végéig viselte az elegancia és az egyszerűség megtestesítőjeként ismertté vált Hubert de Givenchy ruhakölteményeit.

 Híres kliensei közé tartozott még Grace Kelly, Jackie Kennedy, Greta Garbo, Maria Callas, Lauren Bacall, Elisa-beth Taylor, Sophia Loren, Ingrid Bergmann és Jane Fonda is. Számos francia és nemzetközi tervezői díj tulajdonosa; üzletei Buenos Airestől Rómáig, Zürichtől Tokióig a mai napig virágzóak, sőt a hatvanas évek elejére kialakult jellegzetesen elegáns, ünnepélyes Givenchy-stílus utat tört az avantgarde trendekbe is, bebizonyítva, hogy erős, maradandó tartóoszlopává vált az európai, sőt az egész világ divat-áramlatának.


Givenchy szerint „egy nő illat nélkül nem felismerhető”, így 1957-ben megnyitotta a divatház illatrészlegét. Az első két parfümöt, amit egyébként egy garázsban alkotott, a Le De és a L’Interdit névre keresztelte. Utóbbit múzsájának, Audrey Hepburn-nek ajánlotta, különleges barátságuk szimbólumaként. A színésznő volt 1958-ban a reklámkampány arca, ezzel az első híresség, aki részt vett egy illat bemutatásában. 1970 fordulópont volt a cég életében: a Parfums Givenchy megnyitotta első gyárát Párizstól északra, Beauvais városában. Az új női illat, a Givenchy III készült itt először, ami azt ígérte viselőjének, hogy „a férfi emlékezni fog rá”. Ez volt az első olyan termék, amin megjelent a négy G betűt ábrázoló logó, mely a mai napig a Givenchy szimbóluma.

Givenchyt személyes – sajnos szomorú – emlék kötötte Magyarországhoz, ugyanis fiatalkori jó-barátja, Jean Pierre Pedrazzini 1956-ban a Paris Match fotóriportereként tudósított a forradalomról, mikor halálos lövést kapott. Hazaszállítása után már nem tudták megmenteni az életét. Givenchy akkortájt fogadta meg, hogy egyszer ellátogat abba az országba, ahol elveszítette barátját. Majdnem ötven év eltelte után beváltotta ígéretét. Ittjártakor méltatta a magyar csipke és a hímzés művészi színvonalát, mely – véleménye szerint – a 20. századi francia divatot is megihlette.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése