"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2013. február 27., szerda

A belső mosoly - béke, nyugalom



Harmónia, szeretet, csend, boldogság, nyugalom, belső béke, egészség. Mindannyian erre vágyunk.

A rohanó tempó és a stresszel járó körülmények hatására szervezetünk ellenálló képessége csökken, a  negatív energiák és negatív érzelmek tovább csökkentik életerőnket.


A mosoly-meditáció   a tao hagyományából ered. Az ősi kínai bölcsek azt tanították, hogy aki gyakran mosolyog, az egészségesebb, boldogabb és hosszabb életű. Mantak Chia taoista mester szerint amikor magadra mosolyogsz, az olyan, mintha szeretetben sütkéreznél. A „mosoly meditáció” vagy „belső mosoly meditáció” ezt az éltető és gyógyító szeretetenergiát áramoltatja a testben és a lélekben. Megteremt egy olyan belső állapotot, amelyben az ember harmóniába kerülhet testrészeivel, szerveivel, és így az elfogadás és egészség üzenetét közvetítheti számukra a negatív érzelmek és a káros stressz helyett, segítve működésüket.

 Ahogy Kodály Zoltán találóan megfogalmazta: „Két ember közt a legrövidebb út a mosoly”. Egy igazi mosolyban nemcsak a száj, hanem az egész arc, sőt az egész lényünk részt vesz. Ha egy mosoly őszinte örömöt és elfogadást közvetít, az nagyon erőteljes és azonnali pozitív hatást hoz létre a másik emberben. Az állatok és a növények is másképp reagálnak egy barátságos ember közeledésére, gondoskodására, mint egy közömbös vagy ellenséges emberére. 

A következő egyszerű meditációs gyakorlat a segítségére lesz. Csodálatos dolog így kezdeni a napot. Végezze ezt közvetlenül ébredés után, ágyban fekve.
  • Ébredés után forduljon hanyatt, kezét, lábát lazán, jólesően nyújtsa ki. Vegyen mély lélegzetet, lassan fújja ki a levegőt, távolítsa el az áporodott éjszakai levegőt a testéből. Ismételje meg háromszor. Most mozgassa meg néhányszor jobb lábán az ujjakat - mikor a nagylábujja kissé megemelkedik, a többiek lebuknak. Ismételje a bal lábával is.
  •  Térjen át a kezére és az ujjaira. Fogja meg bal keze hüvelykujját, és enyhén rázogassa meg. Végezze el a jobb hüvelykujjával is. Mosolyogjon - az egész napját, egész hetét ünneppé változtatja, még itt, az ágyban!
  •  Vegyen újabb mély lélegzetet, teljesen töltse meg levegővel a tüdejét, majd engedje le a gyomrába. Tartsa bent néhány másodpercig, majd szép lassan fújja ki, de fordítva - előbb a gyomrából, azután a tüdejéből.
  • Pihenjen egy kicsit, majd vegyen újra mély lélegzetet. Már 2 percet kellett eltöltenie a gyakorlattal.
  • Folytassa a mély lélegzést, csakhogy a visszatartás alatt mosolyogjon. Tehát belégzés, szünet, mosoly, kilégzés. Úgy kell mosolyognia, hogy apró ráncok jelenjenek meg a szeme körül a finom mozdulat következtében.
  • Most pedig mosolyogjon szélesen, őszintén. A szeme környéke maradjon laza (képzelje azt, hogy egy csillagokkal teli égboltra néz). Mosolyogjon tovább, és képzelje maga elé a rózsaszínt. Szívja be nagyon mélyen a levegőt, hogy a szín eltöltse a tüdejét és az egész testét.
  • A rózsaszín a szerelem színe, betölti egész valóját. Testének minden sejtje rózsaszínt sugároz.
  • Ne felejtse el ezt a mosolyt!
/forrás:ezotop.h/



 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése