"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2013. február 2., szombat

Hidak

A hidak különlegesek,  olyan összeköttetéseket teremtenek  amely  máshogy nem volna lehetséges.

Budapest világszerte egyedülálló és csodálatos látképét a Duna hídjainak is köszönheti. 








A mostari Öreg hidat még a XIV. században Szulejmán szultán építette, hogy át tudjon kelni a serege a Neretva folyón. Akkoriban ez a híd volt a legszebb és legösszetettebb. Olyan látványosság volt, mint a római Colosseum vagy a görög Akropolisz.




Európa egyik legrégebbi hídja  a prágai Károly híd. 1357-ben épült.Károly híd, Prága 

Boszporusz A Boszporusz-híd az egyetlen olyan építmény a világon, amely kontinenseket, vagyis Európát és Ázsiát köti össze. A függőhíd méretei lenyűgözőek, 1510 méter hosszú, rajta 6 sávos autóút vezet keresztül.

Brooklyn híd Brooklyn híd  1883-ban épült.. Elkészültekor a világ legnagyobb függőhídjának számított.
Felavatásakor azt terjesztették, hogy le fog szakadni, így a híresztelések cáfolataként egy cirkuszi menet kelt át rajta 21 elefánttal és a cirkusz teljes gárdájával együtt.

Pont-du-Gard- völgyhíd, a római építészet világhírű remeke.


A Pont du Gard feltehetően 19 körül épült; az építést Augustus vejének, Marcus Vipsanius Agrippának tulajdonítják. Az építmény rendeltetése, hogy a Gard folyó völgyén keresztül szállítsa a vizet, és része egy 50 km-es vezetéknek, amely az Uzès melletti forrásokból Nemausus római városba (Nîmes) vezetett. A teljes vízvezeték lejtése 34 cm/km (1/3000), a teljes szintkülönbség 17 méter, és az átbocsátó képessége naponta 20,000 köbméter.
Az építéshez egyáltalán nem használtak meszet. A vízvezeték köveit vaskampók fogják össze; a kövek között vannak 6 tonnásak is. Az építőanyagokat csigás emelőkkel vitték fel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése