"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2013. február 26., kedd

Ezen a napon történt - február 25.

William F. Cody, alias Buffalo Bill, 1846. II. 26-án   született a mai Iowa állam területén. 

Élettörténete mely részben legenda, részben valóság, s a mai napokban is az egykori határterületek mitoszaként él, regénybe illő./ Irtak is róla sokat./

Apját 11 éves korában elvesztette és fiatalon beáll a vasúthoz árukisérőnek. Kalandos élete során volt csikós, aranyásó, felderitö a kiowa és komanche indiánok ellen, huszár, postakocsi kisérö, szálloda tulajdonos és még ki tudja mi minden. Becenevét állitólag akkor kapta, mikor 18 hónap alatt 4.280 bölényt ölt meg a Kansas Pacific vasuttársaság épitöi ellátására.

/Hirnevét azonban az 1883-ban alapitott “Buffalo Bill’s Wild West” müsorának köszönheti. A “Buffalo Bill Vadnyugatja” tulajdonképpen egy szabadtéri elöadás-egyveleg volt. Az elöadás lovas felvonulással kezdödött a világ legismertebb lovaglóival. Csapatában voltak többek között török, arab, mongol, kozák valamint argentinai lovasok. Egyesek szerint ezek az elöadások voltak a jelenkori rodeók ősei. Az előadásban volt bölényvadászat igazi bölényekkel, eredeti indián harcosok támadása, postakocsi rablás stb. Sok eredeti vadnyugati egyéniség is szerepelt az előadásokon. 

Az elöadásokban a történelem keveredett a cirkuszi ripacskodással, érzelmesség szenzációhajhászással és hatalmas sikert aratott. E siker három évtizedig tartott és átterjedt Európába is. Elöadást tartott Victoria kiránynönek, találkozott XIII Leo pápával és 1906-ban Magyarországon is turnézott.
!917-ben halt meg veseelégtelenségben
forrás: Fodor Lajos
Útikalauz/ részlet


Bölények
 


A mérsékelt öv legnagyobb szárazföldi emlőse, amely 3,5 méter hosszúságot és 1,8 méter magasságot ér el.

Két ma élő faja, az európai bölény (Bison bonasus) és az amerikai bölény

Az európai bölényt egész a legújabb időig sokszor összetévesztették a vad őstulokkal   Az európai bölény a középkorban még gyakori volt Európa erdeiben. A középkori Magyarországon gyakori vad volt, amit bizonyítanak a bölény összetételű helynevek és a korabeli krónikák is. A bölényt Európa legnagyobb részén az újkorban pusztították ki végleg. 1735-ben a Bakony vadjai között még megemlítik. Az utolsó Kárpát-medencei példányt 1814-ben ejtették el Erdélyben, Udvarhely megyében. Az utolsó vadon élő európai bölényt 1927-ben lőtték le.  Ekkorra csupán 50 egyed maradt különböző állatkertekben. 1951-ben, Lengyelországban kezdték visszatelepíteni őket a vadonba – valamennyi, ma vadon élő bölény őse az akkor visszatelepített 12 példány. Ma Lengyelország, Oroszország, Fehéroroszország, Litvánia, Ukrajna és Kirgizisztán természetvédelmi területein mintegy 3000 példány él vadon.   /Wikipedia/
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése