"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2019. február 19., kedd

Égi kísérőnk a Hold

2019 leglátványosabb szuperholdját figyelhetjük meg az égen kedden este, írja a CNN.

A National Geographic cikke szerint Magyarországon a Hold még a napnyugta előtt pár perccel felkel, a holdkelte időpontja a keleti országrészben 16:47, Budapesten 17:00, nyugati határainknál 17:11 lesz, ez azt is jelenti, hogy magát a holdkeltét csak teljesen tiszta égen láthatjuk. Cserében a napnyugtát követő körülbelül 20 perc során a keleti ég alján húzódó rózsás sávban sárgállik majd égi kísérőnk, különösen szép látványt nyújtva a megfigyelőknek.




 Az egyiptomi legendák szerint a Hold a gonosz Szeth-kígyó fejéből született, mégis halálos ellenségek. A Hold Hórusz szeme, Szeth és Hórusz folyamatos háborúban, csatározásban állnak egymással, amikor a földön holdfogyatkozás van, éppen akkor Szeth kitépi Hórusz szemét. Ámon-Ré Napisten nem harcol a Holddal, inkább örvend, hogy éjszaka helyettesíti őt az égen. Íbiszfejű holdisten, az írástudók és a varázslók patrónusa. Ő találta fel az írást és vezeti a világegyetem naptárát. Az istenek udvari írnokaként ábrázolják.

Germán mitológiában


Freyja a germán mitológiában az élet és a halál, a szerelem és a harc, a termékenység és a varázslat istennője. Otthona, Folkvang, ahol azok az elesett vitézek kaptak örök szállást, akik nem fértek be a Valhallába. Freyja gyakran változtatott alakot, leginkább sólyom szeretett lenni. Férje, Od hamar elhagyta. Freyja, aki bánatában arany-, más legendákban borostyánkönnyeket hullatott, macskák vonta hintóján bejárta érte az egész világot. Holdistennő, később a termékenység, a szerelem, valamint a szépség istennője is, a Valkűrök vezetője.
Freyja legféltettebb kincse a Brising nyakéke volt, amelyért szerelemmel fizetett az ékszert készítő négy törpének. A történteket azonban Loki elárulta Odinnak. Loki, légy képében elrepült Freyjához, ott átváltozott bolhává, megcsípte és ellopta az ékszert..



Telihold: a holdfázisok egyike, amikor a Föld a Hold és a Nap között helyezkedik el. A Hold és a Nap egymással szemben állnak, ilyenkor a Hold teljes félgömbje, egész fényes korongja látható.

"Régi almanachokban még fellelhető a hónaphoz kapcsolódó jelzővel illetett telihold.

január:           Öreg telihold, Karácsony utáni holdtölte
február:          Havas, ínséges vagy farkasok holdtöltéje
március:        Varjú teleholdja, böjti vagy kérges hold
április:           Fű vagy tojás teliholdja
május:           Vetési vagy tej holdja
június:           Rózsa-, virág- vagy eper holdja
július:            Viharok teliholdja, szénahold
augusztus:    Fejes kukorica vagy gabona holdja
szeptember:  Gyümölcsök teliholdja, aratás holdtöltéje
október:        Aratás vagy vadászok holdja
november:     Vadászok holdtöltéje, fagyos vagy hódok hold
december:    Karácsony előtti holdtölte vagy hosszú éjek teliholdja" 
forrás: meteoline


Az emberek évezredek óta kutatják az égi kísérőink és a mindennapi életünk közötti összefüggéseket. Az asztrológia művelői felfedezték, hogy az időnek nem csupán mennyisége, hanem minősége is van.

 Hippokratész így oktatta tanítványait: “Aki az orvostudományt anélkül műveli, hogy figyelembe venné a csillagok mozgásának hasznát, az bolond”.A 16. század neves orvosa, Paracelsus az ókori hagyományokhoz hasonlóan a Naprendszer bolygói és az emberi test szervei, szervrendszerei között összefüggést talált (például a Napot a szívhez, a Holdat az agyhoz, a Merkúrt a tüdőhöz kapcsolta). Ezért tartotta fontosnak, hogy az orvos legyen jártas a csillagjóslás tudományában

.A híres természettudós, Charles Darwin így ír erről: “Az ember az emlősökhöz, a madarakhoz, sőt még a rovarokhoz is hasonlóan alá van vetve azoknak a titokzatos törvényeknek, amelyek szerint bizonyos normális folyamatok, mint a terhesség, a növények növekedése és beérése, bizonyos betegségek időtartama, a hold periódusaitól függ.”





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése