"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2013. április 13., szombat

Csodálatos hungarikum a halasi csipke

Nemzetközi kiállítások nagydíjait nyerte el, koronás fők kapták ajándékba. Ez a csodás csipke, a csipkecsoda: a világ egyetlen kézzel varrott csipkéje, a halasi csipke.


 


"A halasi csipkevarrás – bár ismertsége és elismertsége alapján a magyar iparművészet egyik gyöngyszeme – Kiskunhalashoz kötődik igazán, annak a büszkesége, több mint száz éves hagyománya (Kiskunhalas, a csipke városa).

A város minden lakója tudja, hogy semmihez sem hasonlítható kincse van lakhelyének, amelyet mindannyian óvnak és védenek, a hírét többféle módon terjesztik (családi, üzleti ajándékozás, a Csipkemúzeum és a csipkevarrás bemutatása a vendégeiknek).
A városvezetés mindig is nagy tiszteletben tartotta a csipkevarrókat: 2002-ben, a halasi csipke századik születésnapján, Pro Urbe-díjban részesítette őket.
Kiskunhalason – egyedül az országban – több mint 100 éves hagyománya van a halasi csipke varrásának.
1902-ben indította világhódító útjára a megálmodója, Dékáni Árpád ifjú rajztanár és Markovics Mária, a fehérneművarró-nő, akiknek a halasi csipke varrásának semmihez sem hasonlítható módszerét köszönhetik.
A halasi csipke elkészítése roppant aprólékos, időigényes, száz százalékos kézimunka, amely hófehér és leheletfinom cérnával, és a szinte láthatatlan tűvel történik.
Készítésének titkát csak a beavatottak, a halasi csipkevarrók ismerik .

Ahhoz, hogy valaki halasi csipkevarró legyen mindig is az elhívatottság, a türelem, a kitartás, valamint a csipkevarráshoz való a vonzódás volt a legfontosabb.
A halasi csipke hivatalos védjegye 1935 óta a három egymáson keresztbe fektetett hal, amely még a legkisebb (2–3 cm-es) csipkében is megtalálható.
A halasi csipkék mind a mai napig is az évszázados tervek alapján, az eredeti motívumok és öltésminták felhasználásával készülnek
A halasi csipkevarrás élő hagyománya 2010 óta szerepel a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékén!"


Anatole: Az illancsi asszony

A kiskunhalasi csipkemúzeum egyik művésznőjéről szól ez a könyv, gyermekként hogyan éli meg a csodálatos Illancs meghalásást, a szép természeti adottsággal rendelkező természet gyöngyszemét. Eltünik a viz erről a helyről az emberi kapzsiság végett, s igy Jánoshalmára költözik a család ahol a kislány elkezdi a csipke varrását. 

13 megjegyzés:

  1. Nagyon szépek a csipkék. De nem említik a világhírű Anatole Hongrois aranydiplomás zeneszerzőt, kétkötetes író, költőt. Aki egy csodálatos és értékes könyvel lepte meg a magyar könyv barátokat. Az Illancsi asszony címet viseli. Egy Jánoshalmi csipkevarró művésznő életét dolgozta fel. Az értéke mellet még Otto von Habsburg úr és fia Habsburg György is csodálatát fejezte ki. Jó ha ezt is tudjuk a Kiskunhalasi Csipkéről.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szépek a csipkék. De nem említik a világhírű Anatole Hongrois aranydiplomás zeneszerzőt, kétkötetes író, költőt. Aki egy csodálatos és értékes könyvel lepte meg a magyar könyv barátokat. Az Illancsi asszony címet viseli. Egy Jánoshalmi csipkevarró művésznő életét dolgozta fel. Az értéke mellet még Otto von Habsburg úr és fia Habsburg György is csodálatát fejezte ki. Jó ha ezt is tudjuk a Kiskunhalasi Csipkéről.

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm szépen az információt. F.Hedi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Olvastam a könyvet. Valamikor az író Jánoshalmán lakott és így módomban állt elolvasni. Kiskunhalason élek de Illancson születtem. Tudom milyen olyan helyen élni ahol elfogyott a víz. A kiskunhalasi csipkét én is varrom, de nem profi szinten.

      Törlés
  4. Ismertem Anatole Hongroist. A Jánoshalmi könyvtárban volt egy író olvasó találkozó. Itt ismertette a műveit, alkotásait. Verseket mondtak és novellákat adtak elő. Később írta meg a híres könyvét a csipkevarró művésznőről. Sajnos nem olvastam, nem tudtam megvenni. A művész már ekkor Lyonban élt. Ha valakinek megvan a kötet örömmel venném ha értesítene.
    Évike.

    VálaszTörlés
  5. Olvastam a könyvet amit lovag Anatole Hongrois írt, az Illancsi asszonyt. Ledöbbentem, de csodálatosan adta vissza az akkori kort. A művész aranydiplomás, és art díjas művész. A könyvet a Széchenyi könyvtárban is meg lehet rendelni a közölt számon. Vagy a Bajai u 101 alatt a könyv főhősétől is.
    Üdvözlettel, Dr.Fekete

    ISBN: 978 963 9837 232
    Könyv mérete: 124 x 185
    Kiadó: LiLLi Kiadó 2009

    VálaszTörlés
  6. http://www.thebigebook.eu/thebigebook_hu/index.php/hu/component/digistore/products/3-elbeszeles-novella-kisregeny/9

    Anatole Hongrois könyvét meg lehet venni, megéri. Az Illancsi asszony.

    VálaszTörlés
  7. Anatole Hongrois: Az illancsi asszony (demó)
    Illancs a világhírű halasi csipke egyik anyja. Az illancsi asszony pedig egy asszony sorsán keresztül a halasi csipkeverők örömeibe, bánataiba, vívódásaikba enged bepillantást.

    Részlet:
    "Apa látta rajtam, hogy furcsán nézek rá, intett, hogy menjek oda hozzá. Lassan, vontatottan odakullogtam, nem láttam még ilyennek. Az ölébe ültetett, és így szólt vidáman:
    - Na kisasszony, melyik a nótád? Apa elénekli. - Apa nagyon büdös volt, a bagó még elment, de valami más is zavart, talán a bor szaga. Igaz, más volt, de ki tudja.
    Halkan susogtam apának.
    - Nincs nótám, de van egy babám, amit a Zsuzsa a földhöz vágott, mert nem mentem ki vele a templomnál lévő kúthoz. Leesett az egyik keze és meg kell javítani. - Apa nem ezt várta, de mosolygott, s így válaszolt komoran:
    - Most apa nem tudja megcsinálni, mert remeg a keze és a gyomra, de ha elmúlik, azonnal megcsinálom. - Néztem rá értetlenül, erre elnevette magát, megsimogatta a fejemet, s így folytatta:
    - Tudom, nem érted, és ne is értsd meg soha, de holnap készen lesz a babád keze, ígérem. - Megnyugodtam. Ha egyszer apa megígéri, az úgy is lesz. Lekászálódtam az öléből, s kimentem az udvarra."

    VálaszTörlés
  8. Érdekes a könyve a lovagnak. Ahogyan leírja a halasi csipke varrását. Örülök ennek az oldalnak és F.Hédi ahogyan az oldalt is megalkotta.

    VálaszTörlés
  9. Nagyon régen megszerettem volna venni ezt a könyvet. Most sikerült elolvasnom. Végig sírtam.A vége aztán betette a kaput. Remek könyv, mindenkinek ajánlom.

    VálaszTörlés
  10. Nagyon szép ez a könyv. Kölcsön kaptam de megérte kiolvasnom. Mindekinek ajánlom.

    VálaszTörlés
  11. 93 Lyon, a francia cikk.
    Lovag Anatole Hongrois, büszkeségeink, sikereink egyik ismert alakja. Sokan nem tudják. Jánoshalmán élt több mint egy évtizede. Nem akart ő elmenni ebből a szeretett Jánoshalmájáról. De muszáj volt. Írt egy nagyon szép regényt Jánoshalmáról. Megemlíti Farkas Hédi is internet oldalán. http://hedifarkas.blogspot.com/2013/04/csodalatos-hungarikum-halasi-csipke.html A csipkevarró hölgynek volt egy lánya, akinek az udvarlója határőr volt. Ez a határőr egy kétszínű ember hírében állt. Cigarettával és más egyebekkel kereskedett, amit elkobzott turistáktól vagy csempészektől. Egész Jánoshalma népe tudta ezt, cigarettát például feláron árulta, de mint egyenruhást engedték az üzletének a folyására, míg a polgárok féltek ettől az erőszakos embertől. A csipkevarró hölgy kirúgta a művészt a házból, mert amikor jó kedve volt engedélyezte az életének a leírását, de ha rossz kedve volt, akkor tiltotta. Az Illancsi asszony kötet úgy került nyilvánosan a közönség elé, hogy a művészt éppen tiltotta a nő az írásával, és nem volt mellé beszélés, de be kellett dobnia a kályhába a kéziratot. De a művész, más papírokat dobott a tűzbe és így megmaradt ez a csodálatos regény, amit Otto von Habsburg is csodálatos szavaival dicsért meg. (Otto von Habsburg levele megvan.) A nő ekkor vigyorogva engedélyezte a további írást, holott arra gondolt, úgysem írja tovább az író. A Jánoshalmi Bajai út 101 számú házból rúgta ki a művészt a nő, mert rájött, a regény él, és készen van. Kidobta a személyes dolgait az utcára a szakadó esőbe azzal a határőr leendő vejével. A művész nem tudott erről a kidobálásról, majd amikor megtudta addigra már elhordták az ott lakó emberek az árokból a drága ruhákat, és egyebeket. Alkotó lakásában élt, amikor megjelent a nő veje jelöltje. A határőr megfenyegette ekkor, megöli a művészt, ha tovább marad Jánoshalmán, de maradjon titokban ez a fenyegetés, nehogy elmondja valakinek. A művész nem tudott mit tenni, megvette a repülő jegyét Milánóba és eltűnt minden magyarázat nélkül a szeretett helyről, Jánoshalmáról. Szeretett itt lenni, sok regényt írt abban a lakásban, amit az önkormányzat adott a művésznek, mint alkotó lakást. Több musicalt is elkezdett komponálni, de ezeket Milánóban és Lyonban fejezte be. Ezt csak azért írtam meg, mert a művész ezeket lejegyezte Lyonban egy francia újságnak, ami fent is volt, talán fent is van a neten. A Jánoshalmi önkormányzat abban a hitben volt, hogy a művész eltűnt egyik napról a másikra és cserbenhagyta ezt a csodálatos szép helyet. Érdemes a Jánoshalmi Értéktár Bizottság vezetőinek az újra átértékelést a művész itt élt életének rekonstruálására. Egy kis ízelítő, milyen híres is lett Jánoshalma a művész jóvoltából.
    http://hiresmagyar.network.hu/kepek/magyar_zeneszerzok_komolyzene/anatole_hongrois
    http://www.thebigebook.eu/thebigebook_hu/index.php/hu/component/digistore/products/3-elbeszeles-novella-kisregeny/90-anatole-hongrois-az-illancsi-asszony-demo?Itemid=114
    A youtubon nagyon sok és csodálatos dalt találnak, amit a művész komponált, és ehhez köze van Jánoshalmának is. Majd 200 zenei kompozíciójából, dalaiból hallgathatnak meg műveket. De a regényei is, amikhez Jánoshalma is köthető, egyedülállóak, 70 körüli a számuk, amiből már papír formátumban is ki lett adva.
    Köszönöm a figyelmüket, és csak azért írtam ezt meg, mert az egyik nagyon jó ismerősöm Jánoshalmi és ismerte a művészt, de nem sokan ismerik Jánoshalmán. Az ismerősöm kérésére írtam meg ezt a történetet, és ebben a művész sokat szenvedett úgy Magyarországon, mint külföldön.
    Köszönöm a figyelmüket.

    István Csabai

    VálaszTörlés
  12. Megint felkattintottam erre az oldalra. Szeretem azt az oldalt. Sajnálom a művészt, az biztos, én nem írtam volna regényt erről a mihaszna nőről. Elmentem Jánoshalmára, a kísérteties Illancsot is megnéztem. A házat ahol írta a regényt. A Bajai u 101 számú házat amit valamikor a művész újított fel, és a innen rúgta ki a nő. A szomszédok elmondása alapján. Az író ahol nagyon sokat alkotott lakás az a főúton van, egy önkormányzati ott dolgozó nő mutatta
    meg. Büszke lehet Jánoshalma erre a művészre, lovagra.

    VálaszTörlés