"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2013. április 5., péntek

100 éves a Marosvásárhelyi Kultúrpalota



 1911-1913 között épült Bernády György polgármestersége idején. Építéséhez 600.000 koronát irányzott elő a városi tanács. Komor Marcell és Jakab Dezső építészek tervei alapján, szecessziós stílusban épült fel, a budapesti Grünwald Tesvérek és a Schiffer-cég kivitelezésében. Tetőzete a pécsi Zsolnay gyár színes cserepeivel fedett. Az épület homlokzatát a Körösfői Kriesch Aladár tervei alapján készült nagy mozaik (a Hódolat Hungária előtt) és kődomborművek díszítik: a főbejárat felett Sidló Ferenc és Körösfői Kriesch Aladár művei (Kölcsey Ferenc, Arany János, Jókai Mór, Blaha Lujza, Dósa Elek, Teleki Sámuel, Bolyai Farkas, Bolyai János, Mentovich Ferenc, Pech Vilmos) és Kallós Ede négy bronzdomborműve (Szent Erzsébet legendája, a két Bolyai, Aranka György és Erkel Bánk bán). Az előcsarnokban látható 
Körösfői alkotása A Táltosok és a Székely mesemondás. A többi freskó is az ő vázlatai alapján készült, magasabb évfolyambeli főiskolai tanítványai festették: Ortner Ferenc, Leszkowszky, Grünspan, Pólya Tibor. A 45 méter hosszú előcsarnokot, két végén óriási velencei tükrök zárják le. 
Itt helyezték el a II. világháború után Beethoven és Enescu szobrait. Az emeletre vezető carrarai márvánnyal díszített két lépcsőházban Nagy Sándor és Róth Miksa üvegfestményeit csodálhatjuk meg, amelyek Jókai Mórt, Kossuth Lajost, Petőfi Sándort Liszt Ferencet, Erkel Ferencet, Munkácsy Mihályt ábrázolják.

A társadalmi különbségek miatt tiltott házasság tragédiája, Kádár Kata története a Tükörterem festett üvegablakainak egyik legszebb kompozíciója.  A megjelenítés módja Kádár Katát valóságos " magyar Oféliává" avatja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése