"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2013. április 16., kedd

Emberismeret - Kevés rosszabb dolog van a világon, mint barátban csalódni


Életünk során sok emberrel találkozunk, van aki semmilyen  nyomot nem hagy bennünk, van aki maradandó emlék marad, van aki egy életen át elkísér bennünket.  És olyan  is van,  akit félreismerünk, nagyot csalódunk benne.
Az emberismeret az a képesség, amivel meg tudjuk állapítani, hogy bizonyos hatásra, adott helyzetben miként reagál a másik. A jó emberismerők egyben jó megfigyelők, logikusan gondolkodnak, reálisan látják a világot és aszerint ítélkeznek.

Valóban ismerjük a környezetünkben élő embereket?

A testbeszéd titka




Gyakran nem szavakkal, hanem testbeszéddel juttatja kifejezésére véleményét az ember. Sőt legőszintébben tartásával, kéz- és arcjátékával mutatja ki érzelmeit. Aki érti a testbeszédet, könnyebben eligazodik saját magán, illetve környezetében. 


A testbeszéd ténye mára elfogadott.
 Mozdulataink, testtartásunk, gesztusaink számtalan információt nyújtanak jellemünkről, lelkiállapotunkról.

A legtöbb kommunikációs szakember szerint mondanivalónknak közel 90 százalékát nem szavakban közöljük, ennek a kommunikációnak része a testbeszéd is.

A testbeszédhez tartozik az arckifejezés, a szemkontaktus, a gesztusok, a tartás és a kiállás. Bár a testbeszédnek igen finom árnyalatai vannak, van néhány általános jel, amely többet ér száz szónál.

Kézfogás
A kézfogással sokkal többet el tudunk mondani, mint csupán azt, „jó napot” vagy „szia”. A kézfogás legfontosabb része a két tenyér kontaktusa. Ez még nagyobb jelentőséggel bír, mint a kéz megszorítása. A tenyerek kontaktusa a nyíltság szándékát fejezi ki, azt, hogy az interakció őszinte lesz, és nem fenyegető.

„a csonttörő”. Az ilyen ember nem magabiztos, és túlkompenzál.
– a lefelé tartott tenyér: az illető a dominanciáját kívánja kifejezésre juttatni.
– ha a bal kezét ráteszi valaki a kézfogásra, az szintén a dominancia kifejezésének szándékát jelzi.
– ugyanez alulról: támogatást, vigasztalást sugall.

Testtartás
Ez általában a dominanciát vagy a megadást, alárendelődést fejezi ki. A kihúzott váll, egyenes tartás a dominancia jele, míg a görnyedt tartás bizonytalanságot, bűntudatot vagy szégyent is jelezhet.

Szemkontaktus
Bár a szemkontaktus szabályai kultúránként mások, általában őszinteséget, egyenességet jelent. A szem igen fontos része testünknek, sok mindent ki tud fejezni a szexuális érdeklődéstől a zavaron át a boldogságig és a fájdalomig.

A testbeszédet mindenki előnyére fordíthatja, ez fontos a mindennapi érintkezésben.

 

A hazugság


A hazugság típusai: kegyes, jóindulatú, rosszindulatú, álnok hazugság. Van, hogy a hazugság jólesik, például mikor nem akarunk szembesülni az igazsággal, mert az változásra kényszerítene. 
milyen trükkök léteznek még a hazugság leleplezésére!

·         Ismételtesd meg a történetet a hazudozóval! Ha hazugság, a második, harmadik visszakérdezésnél ellentmondásokat fogsz felfedezni.
·         Ha valaki nagyon bizonygatja az igazmondását, pl. "őszintén szólva, nyíltan megmondom, becsület szavamra"…az már gyanús.
·         A "csak" és "mindössze" szavak a bűntudat enyhítésére szolgálnak. "Csak barátok vagyunk." "Csak öt percet kérek!" 
·         A megnövekedett hangerő és a beszéd felgyorsulása szintén árulkodó jegy.
·         A száj körüli terület kézzel való érintése gyanús.
·         Ha elkerüli a szemkontaktust, főleg, ha a beszédének egy részénél, hirtelen és feltűnően, ott valami nem stimmel.
·         A lassan kialakuló (nem spontán), nem szimmetrikus mosoly hazugság jele lehet.
·         Testbeszéd: keresztbe tett karok, lábak, feszült testtartás, motyogás, rángatózó arcvonások, sok pislogás, eltúlzott gesztusok,  mind arra utalnak, hogy a belső és a külső valóság nem fedik egymást.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése