"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2013. április 26., péntek

Csodálatos kakukkfű

 
Kertben, ablakban, erkélyen megterem, de kiránduláskor a mezőn is szedhetünk kakukkfüvet. Kiváló fűszer és gyógynövény, teája a nyári rét illatát idézi!

A legenda szerint a kakukkfű más illatos füvekkel együtt Szűz Mária ágyául szolgált. Valószínűleg ezzel magyarázható, hogy az "anyaság virágának" nevezték. Az ősi gyógynövénytan szerint a kakukkfű a trójai Helené könnyéből született, valójában azonban már jóval a trójai háború előtt ismerték, s egyike volt azoknak a növényeknek, amelyeket az ókori görögök és rómaiak füstölőként égettek isteneik oltárain. A növény latin neve (Thymus vulgaris) a görög thymon (bátorság) szóból ered: a növényt több nép hagyománya társította ezzel az erénnyel. A római katonák csata előtt kakukkfűvel illatosított fürdőt vettek, hogy minél bátrabbak és erősebbek legyenek, a görögök számára szintén ez a növény jelképezte a hősiességet.
Az istenek kedvence és a bátorság jelképe
Az ókorban a kakukkfüvet húsok tartósítására és az áldozati állatok illatosítására használták, hogy az istenek szívesebben fogadják azokat. A görögök számára a hősiességet jelképezte. A középkorban levesbe tették, hogy így űzzék el a félénkséget.
Angliában a hölgyek lovagjaik vállszalagjára kakukkfű ágacska fölött lebegő méhet hímeztek bátorításképpen. Azt tartották, a kakukkfű meghosszabbítja az életet. Ezt azóta a kutatások is igazolták: a kakukkfű valóban késlelteti az öregedési folyamatot.



És milyen finom fűszer!
A konyhában leggyakrabban húsok, gombák, paradicsomos ételek, fűszeres túrók ízesítője, a mediterrán konyha elengedhetetlen fűszere.
Bátran használhatjuk tésztaszószokhoz, főleg a paradicsomos alapúakhoz, de a tejszínes-gombás ragukhoz is nagyon jól illik a kakukkfű. Ha grillcsirkét sütünk, bátran dugjunk a hasüregbe egy almát és néhány ág kakukkfüvet, de más natúr húsok mellé is dobhatunk belőle.

Sült húsokhoz, ragukhoz is nagyon finom a kakukkfű
A lazac és különféle tengeri halak is kedvelik a társaságát némi citrommal, de a legegyszerűbb gombák, például a csiperke is megbolondítható egy csipet kakukkfűvel.
A semlegesebb ízű zöldségeknek is nagyon jó karaktert ad, jól illik a cukkinihez vagy a krumplihoz, akár tepsiben sütjük, akár pürének vagy tejszínnel összeforralva készítjük. Sőt salátákat is különlegesebbé tehetünk, ha az öntetbe kevés kakukkfüvet morzsolunk

Ha tehetjük, tartsunk otthon cserepes kakukkfüvet, hogy mindig friss és zamatos fűszer legyen kéznél. Kiváló társ a Majoranna, a zsálya, a babérlevél, a rozmaring, és a szerecsendió mellé.  Erős aromája miatt csak óvatosan használjuk, kis adagokban adagoljuk az ételhez, mert aromája megváltozatja az étel eredeti ízét. Ha szárított fűszert használunk csak jól záródó edénybe tartsuk, mert könnyen elveszti aromáját
 

Felhasználható nehezen emészthető ételekhez, mint: bab , borsó,   káposzta. Kiváló ízt ad a sülteknek, a salátáknak, a töltött káposztának, a vad húsoknak, és a vörösboros mártásnak. Külföldön a körözöttek alap fűszere.  Ártalmatlan fűszer ezért a diétás ételeknél nyugodtan alkalmazhatjuk. Hatása: étvágygerjesztő, gyomorjavító, köhögéscsillapító, szélhajtó. Készíthetünk belőle: fűszerecetet, fűszerolajt, de fürdővízbe is kiváló.

Burgonya kakukkfűvel: 1 kg karikára vágott krumplit rakjunk le egy tűzálló tálba, fedjük be egy sor karikára vágott hagymával, ízesítsük sóval, borssal, kakukkfűvel, petrezselyemmel. Erre ismét egy sor krumpli, és egy sor hagyma kerül. A tetejét paradicsommal és füstölt szalonnával zárjuk. Sütőbe téve, lefedve, lassú tűznél puhára sütjük.
 
Forrás: kertvarázs
 mindmegette



 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése