"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2013. április 16., kedd

Tavasz a konyhában - medvehagyma

A kora tavasz jellegzetes erdei növénye az egyre kedveltebb medvehagyma.

A medvehagymának nem véletlenül van ekkora kultusza. Igazi kincs, hatásosabb ezernyi méregtelenítő-kapszulánál,finom is, frissen és olajban tartósítva egyaránt remek táplálék.

Miért is hívják medvehagymának? Állítólag a medvék szeretik a gyökerét rágcsálni. Az osztrákok különösen kedvelik, számtalan módon feldolgozzák, hasznosítják. Nálunk a Mecsekben, Bakonyban, Gerecsében található meg nagy mennyiségben.

A medvehagyma a liliomfélék családjába tartozik, hagymás évelő növény. Fő hatóanyagai azonosak a fokhagymáéval, pl. a szagért felelős allicin. Az aromaanyagok a növények leveleiben találhatók. A növény szerves kénvegyületeket (alkilcisztein-szulfoxidokat) tartalmaz, valamint aszkorbinsavat, y-glutamilpeptidet, flavonoidokat. Hatóanyagai 12-szer erősebbek a fokhagymáénál. Erőteljes vértisztító, baktérium- és vírusölő.

A medvehagyma egészségügyi hatásai

vérnyomáscsökkentő és vérzsír csökkentő hatása ismert, lassítja a koleszterin lerakódását az érfalakon, javítja a vértagok keringését
tartalmaz A, C és H vitamint, bizonyos típusú B-vitamint, valamint magnéziumot, mangánt, vasat, cinket, szelént, kalciumot, ezek révén javítja a szervezet ellenálló-képességét
felsőlégúti megbetegedések megelőzésére és a kialakult hurut súlyosságának csökkentésére ajánlott
idült köhögésre is jó, mert oldódik a váladék és ezzel szűnik a légszomj
bélfertőtlenítő, emésztést javító hatása ismert
enyhe vérlemezke-összecsapódást gátló aktivitással rendelkezik, ezért vérelavadásgátlókkal történő együttszedése nem ajánlott
fejfájósoknak is ajánlott, mivel minden része fejfájás-csillapító, de főként a gyökeréből készült tea
a medvehagyma fogyasztása enyhíti a gyomor okozta szívzavarokat és álmatlanságot, valamint az artériák elmeszesedéséből vagy magas vérnyomásból eredő panaszokat.

Leveleit apróra vágva vajkrémet készíthetünk, tehetjük szendvicshez, adhatjuk sültekhez, bármilyen köret mellé kitűnő. Főzeléknek is finom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése