"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2013. április 27., szombat

Orchidea tavaszi kiállítás



Csodás egzotikus világba cseppenhetünk, ha 2013. április 26. és 28. között a Mezőgazdasági Múzeumba látogatunk. A Magyar Orchidea Társaság ugyanis ekkor rendezi meg a tavaszi Orchidea és Bromélia Kiállítást, mely során a mesés Indonézia különleges növényeivel ismerkedhetnek meg a szépérzékű látogatók.
A szemet gyönyörködtető virágkompozíciók mellett az orchidea gondozás fortélyait is el lehet sajátítani, remek előadások és szaktanácsadás várja az érdeklődőket.
/városom.hu/

Az orchideák a legforróbb sivatagok és a hideg égövi területek kivételével szinte minden kontinensen megtalálhatóak a Földön, de elsősorban olyan sajátos mikroklímájú helyeken szaporodnak, mint a közép-amerikai vulkánok, az Andok köderdeinek határa, Dél-Brazília Atlani-óceán-parti- és középhegységei, továbbá a Hawaii szigetek hegyoldalai, a Himalája délkeleti lejtői, az indokínai szigetek és új–guineai hegyvidékek.
 A világon már-már megszámlálhatatlan orchidea-fajta létezik. Egy 2008-as adat szerint mintegy 30.000 természetes orchidea és legalább 150.000 hibrid él, és ezek száma folyamatosan nő.  Alkalmazkodóképességük határtalan, hiszen szinte az egész világon, minden éghajlaton megtalálhatóak. Legkedveltebb élőhelyük a 60% körüli páratartalomban és melegben van, pl. Észak-Ausztráliában vagy Dél-Kelet Ázsiában, illetve közel az Egyenlítőhöz. Viszont találtak már a tengerszint felett 2500 méter magasságban is orchideát.  A természet szélsőségeihez gyökereikkel és leveleikkel alkalmazkodtak. Sok növény fejlesztett ki víztartalékoló levelet, s húsosan megvastagodott léggyökereik is különlegesek a virágfajták között. A gyökereket fehér szivacsos réteg borítja, mely eltárolja a levegő nedvességét. A világos, száraz helyekről származó orchideák levelei kemények és kicsik, míg az esős, párás, árnyékban növő fajok levelei puhábbak.  A legtöbb orchideafaj kicsi virágokkal rendelkezik, melyek leginkább színükkel és formájukkal kompenzálják apróságukat. A dísz- és szobanövényként kedvelt, nagy virágot hozó fajták azonban csak elenyésző százalékban léteznek.
  /Orchideák története /

Az egyik legszenvedélyesebb orchidea-gyűjtő, a cseh származású Benedict Roezl a XIX. században saját kertészetet alapított Mexikóban. Utazásai során több, mint 800, a tudomány számára addig ismeretlen növényfajt fedezett fel, köztük több orchideát is. Brazíliában, 1873-ban egy olyan orchideára bukkant, melyet az ő tiszteletére Odontoglossum roenzlii-nek neveztek el.  Munkássága alatt Európában kitört az orchidea-láz, és a gazdag polgárok gyűjteni kezdték az egzotikus növényeket. Az újdonságért sokat fizettek, ezt bizonyítja a londoni Sotheby’s ház 1903-as rekordeladása is: egyetlen szál Odontoglossum crispumot tizenötször annyiért adtak el, mint egy korabeli autót. Ez a szenvedély az első világháború kitöréséig tartott, de azóta is különlegesnek számít ez a virágfajta

Az orchideák királynője


A Cattleya illatos virágai ibolyakéktől a citromsárgáig, cinóbervöröstől bíborszínûig tündökölnek, fényes szirmaik gyakran még rojtosak is. Felfedezésük az orchideák történetének legkülönösebb meséje. Az első példányok páfrányok és mohák csomagolásaként érkeztek Angliába, amelyeket William Swainson természettudós gyűjtött Észak-Brazília feltérképezetlen, trópusi dzsungeleiben. Fogalma sem volt róla, mik azok a csomag kibélelésére használt növények, még a szenvedélyes növénygyűjtőnek, a londoni William Cattleynek sem. Cattley kíváncsiságból ültetett el néhányat a furcsa külsejű példányokból. A növények látványos, bíborszínű, sötétebb ajkú virágokat hoztak, hamarosan kiderült, hogy egy addig ismeretlen orchidea-nemzetségről van szó.
Mindez 1818-ban történt, majd a Cattleya labiata - a londoni gyűjtőről kapta a nevét - újabb hetvenegy évre eltűnt a botanikusok szeme elől. Brazíliába küldtek növényvadászokat a felkutatására, de csak 1889-ben fedezték fel újra e gyönyörű virágot. A Cattleyák annyira népszerűek voltak a gyűjtők körében, hogy teljes esőerdők tűntek el a kíméletlen begyűjtés miatt, és sajnos ma alig van már belőlük.

"Amikor két ember a szíve mélyén egyesül, képesek megtörni a bronz vagy a vas erejét is. Amikor pedig két ember szíve mélyén megérti egymást, a nyelv, amelyen szólnak, édes lesz és lenyűgöző, mint az orchideák illata.” Ji King 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése