"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2013. április 8., hétfő

"Pokol kapuja"

 Olasz régészek egy ősi, mitológiai barlangra bukkantak Törökországban. A görög-római mitológia szerint ez a "pokol kapuja." Az elnevezés nem véletlen: a hely bejáratából mérgező gázok szivárogtak.
A Plútó Kapujaként elnevezett barlang a görög-római mitológiában az alvilág bejáratának számított. Történeti források szerint sűrű, halálos gázokat bocsátott ki magából. Bármelyik állat, amelyik közel merészkedett, azonnal meghalt - írta Sztrabón, görög földrajztudós. A felfedezésre most a Francesco D'Andria professzor vezette csapat talált rá az egykori Hierapolis városában, a mai Pamukkaléban.

A törökországi helyet már az ókorban is látogatták mint gyógyfürdőt. A mitológia szerint II. Euménosz pergamoni király lánya megbetegedett és azt javasolták neki, hogy ebből a vízből igyon és fürödjön is meg benne. A lány meggyógyult, a király pedig várost építtetett a helyre, amelyet Hierapolisznak nevezett el.
A régészek olyan  feliratokat is találtak a barlangban, amelyek Plútóra és az alvilágra utalnak. ez is bizonyítja, hogy már az ókorban is természetfeletti tulajdonságokkal ruházták fel a barlangot.
Pamukkale  ma  a modern gyógyturizmus egyik célpontja, és nem mellesleg Eger testvérvárosa.

Pamukkale, mely szó szerinti fordításban „gyapotvárat” jelent, a világ egyik ritka csodája, és az UNESCO világörökség része. Kifejezetten híres hófehér szikláiról, melyet a föld alól előtörő kalcium-hidrogénkarbonátban, valamint szén-dioxidban gazdag melegvíz alakított ki.

 Az alvilág kapuja/ Discovery News/


Egyes tudósok véleménye szerint a mészkőmedencéket tápláló forrás körülbelül 40 éven belül teljesen kiapadhat.

Forrás: Wikipedia, NET

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése