"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2013. április 7., vasárnap

Ezen a napon történt - Egészségügyi Világnap

1948. április 7-én az ENSZ szakosított intézményeként megkezdte működését az Egészségügyi Világszervezet (WHO). Erre az eseményre emlékezünk az EGÉSZSÉGÜGYI VILÁGNAP-on. A világszervezet célja a nemzetközi egészségügyi munka irányítása és összehangolása.

Az egészségügyi világnapon ebben az évben ezúttal arra irányítják a figyelmet világszerte, hogy a magas vérnyomás elkerülhető és gyógyítható. A WHO felhívása szerint a magas vérnyomás kialakulásának kockázatait a sóbevitel csökkentésével, a kiegyensúlyozott táplálkozással, az alkoholfogyasztás mérséklésével, a rendszeres fizikai aktivitással, az egészséges testsúly fenntartásával, a dohányzás mellőzésével lehet csökkenteni. A magas vérnyomás felelős a halálesetek több mint a feléért, köztük az agyvérzésért és a szívbetegségekért.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint a felnőtteknek legfeljebb 5 g sót kellene fogyasztaniuk naponta. Mégis, a jelenlegi európai fogyasztás lényegesen magasabb: 8-12 g.

A sót nemcsak az ízéért, de más ízek hangsúlyozásáért, a romlást okozó mikroorganizmusok gátlásáért, és a kívánt állag eléréséért adják az élelmiszerekhez. Hozzászoktunk bizonyos fokú sós ízhez, és hajlamosak vagyunk unalmasnak találni az ételt, ha a sótartalma drasztikusan lecsökken. Azonban, ha a termék sótartalmát kis lépésekben csökkentik, nem szükségképpen észleljük a különbséget, és fokozatosan hozzászokunk a kevésbé sós ízhez. 20-25%-os csökkentés rendszerint komoly ízbeli problémák nélkül lehetséges.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése