"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2013. szeptember 17., kedd

Vitaminok - vitamin horoszkóp

 A vitaminok olyan szerves vegyületek, amelyek feltétlenül szükséges testünk működéséhez, a növekedéshez, a sejtek, szövetek regenerációjához és a betegségekkel szembeni ellenálló képesség megőrzéséhez.



 Vitamin horoszkóp

 Az ismert tizenkét állatövi jegy négy nagy alkatba sorolható: ezek az őselemek, azaz a Tűz, a Föld, a Levegő és a Víz . 



Tűz-alkat /Kos, Oroszlán, Nyilas 

A Tűz a legaktívabb, legdinamikusabb jegy. Szülötteinek fő feladata:  a dolgok mozgásba lendítése. Jellemzőjük  a tűz kettőssége: a fény és a melegség, ami sugárzó energia, tetterő, valamint bizalom formájában jelentkezik.

Fontos számukra megfelelő D-vitamin-bevitel, amely a csontok, fogak erősítésében játszik szerepet. Fő forrásai: hering, tonhal, tej, tojás és vaj. Szükségük van még a B12-viteminra is,amelyet a test motorjának is neveznek, mivel a sejtek energiatermelő folyyamatainak beindításában van nagy jelentősége. Májból, halfélékből, vadhúsból, zsíros sajtokból, gombából, teljes kiörlésű gabonából lehet hozzájutni, de tartalmazza a tej, tojás, spenót, diófélék és hüvelyesek is.
A kevésbé közismert K-vitamint se hanyagolják el, a véralvadáshoz nélkülözhetetlen  anyag, az egészséges veseműködést is elősegíti. Megtalálható a spenótban, káposztában, karfiolban, retekben, salátában, zöldborsóban, zöldbabban, burgonyában, paradicsomban és a zöld teában is. Máj, tej, tejtermékek és tojás is tartalmazza.

Föld-alkat /Bika, Szűz, Bak/

A Föld szülötteire kiváló gyakorlati érzék, belső nyugalom, pontosság, és lelkiismeretesség jellemző. Csendes, visszahuzódó, jól alkalmazkodó mindhárom Föld-jegy.  A rohanó életmód,  változások elsősorban táplálkozási, emésztőszervi gondokat okoznak a Föld-szülötteknek.  Ezért nagyon lényes a megfelelő mennyiségű B6 vitamin bevitele a szervezetbe. Megtalálható a májban, pulykábn, tőkehalban, búzacsírában, gombában, olajos magvakban, póréhagymában, spenótban. Érdemes B8-vitamin szintjükre is odafigyelni, mivel szintén szerepet játszik  a zsír- és szénhidrát anyagcserében, a vércukorszint szabályozásában, valamint a bőrbetegségek megelőzésében. A bélben termelődik ugyan, de szükséges hozzá kellő mennyiségű máj, tojássárgája, paradicsom, spenót, szőlő banán vagy grépfrút fogyasztása is.
Az A-vitamin is fontos lehet, az éles szem, a ima bőr, a fényes haj mellett az immunrendszer erősítése is ennek a vitaminnak köszönhető.

Levegő-alkat / Ikrek, Mérleg, Vízöntő

A Levegő jegyeire a szellemi világhoz való vonzódás jellemző. A megismerési vágy  hajtja őket előre, új arcok, új helyek, új tapasztalok felé A külvilágból nyerik az inspirációt, az energiát. Nagyon jól kommunikálnak, kiemelkedő a nyelvérzékük, rugalmasak, nyitottak.

Fontos számukra a B1 vitamin, forrásai, gabonacsíra, olajos magvak, szalámifélék, tej, tojássárgája,sörélesztő, korpa. Szükségük van még B3 vitaminra, melyet az idegek őrének is hívnak. Tartalmazza máj, sovány húsok,tonhal, száraz hüvelyesek, olajos magvak, kukorica.

Víz-alkat /Rák, Skorpió, Halak/

A Víz-jegyek szülötteinek legfontosabbak az érzelmek, hangulatok. Remek a pszichológiai érzékük, erősek a megérzéseik. Különleges a fantáziájuk, , gyakran sikeresek művészi pályákon. Ragaszkodóak, ugyanakkor nehezen kiismerhetők. Kétarcúak, mint a víz: nyugodtak csendesek, de néha féktelenül tombolnak. Lényeges számukra a B5 vitami, azaz a jó közérzet vitaminja. Forrási: máj, pisztráng, gomba, mogyoró, lencse, zöldborsó, brokkoli, karfiol, kelkáposzta.
Az érvédőnek is nevezett B7 vitamin megakadályozza az érfalakon a zsírlerakódást, gondoskodik a nyugodt alvásról. Megtalálható a húsban, tejben, dióban, zöld főzelékekben.
Számos poiztív  hatása mellett a B9 vitamin /folsav/ két fontos ingerület-átvivő anyag, a szerotonin és  a noradrenalin keletkezésében is fontos szerepet játszik, így hozzájárul a kiegyensúlyozott mentális állapot fenntartásához. Tartalmazza sok zöld levelű zöldség /káposztafélék, saláták, spenót, petrezselyem, hüvelyesek,szója, máj, tojás tej.


Forrás: Katona Koós Kincső
Vitamin horoszkóp



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése