"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2016. május 10., kedd

Virágok májusban

  Gyöngyvirág, pünkösdi rózsa, törökszegfű, margaréta, nőszirom, harangvirág, labdarózsa és még számtalan fajta hónapja. Május végén a rózsák is virágozni kezdenek.

Kétarcú növény a május-június táján virágzó és mennyeien édes illatot árasztó gyöngyvirág.Szabadon erdőkben, ligetekben él. Ma már szinte minden kertben megtalálható. Nagyon jellegzetes finom illat jellemzi, ami leginkább megkülönbözteti őt bármely más növénytől. Ezt az egyedi illatot a régmúlt korokban isteni ajándéknak tekintették és arany tégelyekben tartottak.

Itthon májusi gyöngyvirág néven terjedt el és ismert. A szívre ható növények közé tartozik. Ez a faj okozza a leggyakoribb mérgezéseket.A növény minden része mérgező, a víz fogyasztása is, amiben a növény volt.

A virág pora tüsszentésre ingerel. Korábban tubákok összetevője volt.

Számtalan keresztény legenda kapcsolódik a gyöngyvirághoz.   Az egyik történet szerint például Szűz Mária könnyei, miket Krisztus megfeszítésénél ejtett, átváltoztak a gyöngyvirág kis fehér harangjaivá, ezzel párhuzamosan az is elterjedt, hogy valójában ezek Éva átváltozott könnyei, miután Ádámmal távozniuk kellett a paradicsomból.

Tudtad, hogy...

a gyöngyvirág levelei oltott mésszel (kalcium hidroxid) keverve, zöld festéket adnak?
..ez a növény a vallásos szimbolikában az alázatot, és Krisztus második eljövetelét is jelképezi?
..a gyöngyvirág néhány lepkefaj, például a Fehéres őszibagoly elengedhetetlen tápláléka?
..egy legenda szerint a csalogány addig nem tér vissza az erdőkbe, amíg a gyöngyvirág ki nem nyílik?
..a franciák a szeretteiknek gyöngyvirágot adnak május elsején, abban a reményben, hogy szerencsét hoz a következő  május elsejéig?
..a gyöngyvirág 1967-ben Finnország nemzeti virágává vált?

Margaréta
A margaréták egyszerűek, mégis kifinomultak, emellett az egyik leggyönyörűbb képviselői a virágok birodalmának. Vidámságot és bőséget sugároznak. 
A margaréta az ártatlanságot és a tisztaságot jelképezi. Az új kezdetet is szimbolizálja. Virágnyelven a margaréta jelentése „hűséges szerelem”, és „soha nem fogom elmondani”.A margarétafélék csodás világa
A harangvirágot nem lengi körül valami különös, misztikus történet, mint a liliomot, vagy a bazsarózsát, ám mégis van valami megfoghatatlan varázsa.
Harangvirág

Talán a kedves egyszerűsége. Bármerre járunk, - erdőn, mezőn, dombokon, hegyeken – minduntalan jelen vannak, egészen tavasztól őszig. Ki gondolná, hogy az 1200 fajt magába foglaló család többnyire Eurázsiából és Dél-Afrikából származik, s ma már az egész világon megtalálható. Színei a hideg tartományba tartoznak. Az alapszínek közül különösen a kék és a fehér az, amelyik állandó társunk jóban, rosszban. Tökéletes harmóniát érhetünk el velük virágágyásainkban. A fehérben, rózsaszínben és kékeslilában pompázó kecses virágharangok egész nyáron díszítik kertünket.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése