"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2016. október 29., szombat

Ezen a napon - Steindl Imre

1839.október 29-én született Steindl Imre építész, kinek legfőbb műve, egyben Budapest egyik építészeti szimbóluma az Országház.

Ma már el sem tudjuk képzelni a Duna-partot nélküle ..



„A hazának nincsen háza” írta Vörösmarty Mihály, híres magyar költőnk 1846-ban.

A magyar országgyűlésnek ezer éven át nem volt állandó épülete, mindig más és más városban ülésezett. 1880-ban törvényt alkottak egy új, az országgyűlés mindkét házát befogadó, állandó épület építéséről. Nemzetközi tervpályázatot hirdettek, vagyis külföldi országok építészei is elküldhették terveiket.
A zsűri az első díjat híres, magyar építészünknek, Steindl Imrének (1839-1902) adta.

http://www.budapesthotelreservation.hu/site_images/programok/parlament_latogatas/parlament_latogatas_2.jpg
Az Országház építése 1885. október 12-én kezdődött el. Az építkezésen átlagosan ezer ember dolgozott. Félmilliónál is több követ faragtak meg, 40 millió téglából építették fel az épületet. Magyar alapanyagokat használtak fel, magyar mesterek dolgoztak és új iparágak születtek az építkezés során.
Az 1896. évi millenniumi ünnepségekre elkészült a főlépcső és a kupolacsarnok, így 1896. június 8-án Ferenc József császár és király részvételével itt tartotta meg együttes ülését a képviselőház és a főrendiház. Az elkészült Országházban az első ülést a képviselőház 1902. október 8-án, a felsőház 1902. december 22-én tartotta meg.

Az Országház ünnepélyes átadását Steindl Imre már nem élte meg, az átadás előtt 38 nappal súlyos betegségben elhunyt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése