"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2017. április 21., péntek

Rohamtempóban éljük fel a földet!

 

Az elmúlt alig másfél évtizedben rohamosan éljük fel bolygónkat, amit az ökológiai túlfogyasztás világnapjának egyre korábbi bekövetkezte jelez. Ez a nap jelöli az évnek azt a napját, amikorra az emberiség feléli bolygónk egész évre elegendő erőforrásait.
Az időpontot a Globális Ökolábnyom Hálózat határozza meg, figyelve, mikor válik deficitessé az emberiség gazdálkodása a természeti erőforrásokkal (a fő tényezők ennek megállapításában, hogy: (1) mennyit fogyasztunk; (2) mennyire hatékonyan termelünk; (3) mennyien vagyunk; (4) mennyi természet áll rendelkezésre). Amit ezután fogyasztunk, azt a természet már nem képes saját, megújuló forrásaiból előállítani, így a következő évi erőforrásokat kezdjük felhasználni.

A 1990-es évek elején a túlfogyasztás napja még december-novemberre, a 2000-es évek elején pedig november-októberre esett. 2010 óta rohamtempóban jön egyre előrébb az időpont, idén már augusztus 8-ára esett – azaz 145 napon keresztül már a jövő évből „gazdálkodunk”! Jelenleg 1,7 Föld kellene szükségleteink kielégítésére! Már az 1970-es évektől több mint egy Földet használunk fel évről évre, és 2030-ra két bolygónyira nőhet a világ ökológiai lábnyoma, amennyiben nem történik változás (pl. nem csökken jelentősen a globális szén-dioxid-emisszió). Ez azt jelentené, hogy alig 6 hónap alatt, június végére felélnénk az éves készleteket.

Forrás: Metoline

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése