"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2017. szeptember 4., hétfő

Paradicsommártás télire

A paradicsom nemcsak a piros színével kelleti magát, de nagyon értékes „belső élete” is van. Az aztékok gyógynövényként használták. Elterjedése a spanyol hódítóknak köszönhető, akik a burgonyával együtt hozták be Európába. Nemcsak fajtája számos, hanem a neve is: felfedezői, az indiánok „tumatle”-nak nevezték. Szerelem-, paradicsomalmának is nevezik, és évszázadokon át tartó nemesítése következtében jelenleg mintegy 2500 paradicsomfajta létezik, a világ szinte minden konyhájában használják.

Képtalálat a következőre: „paradicsom”

A paradicsom véd a koszorúér-betegségek ellen. Ennek oka a benne található likopin, amely speciális karotinoid antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. /Forrás: natursziget.com/

Mártás télire:
Hozzávalók:

3 kg paradicsom
60 dkg vöröshagyma
15 dkg cukor
6 cikk fokhagyma
1 dl olaj
2 evőkanál só
1 mokkáskanál bors

A paradicsomot forró vízbe tesszük, héját lehúzzuk, feldaraboljuk. A hagymát meg a fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, az olajon megfuttatjuk. Belekavarjuk a paradicsomot, 30 percig főzzük, majd botmixerrel pürésítjük. Hozzáadjuk a cukrot, a sót, a borsot és még főzzük, amíg kezd besűrűsödni /kb 30 perc/. Tiszta üvegekbe töltjük, fedeleket rácsavarjuk, szárazdunsztban hagyjuk hűlni.
/Recept Erdélyi Konyha Főzőiskola/, Juhász Hajnalka/

/Nagyon jó mártás, én még tettem bele kevés csilipaprikát /

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése