"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2017. szeptember 1., péntek

Megérkezett szeptember - Őszelő-Szent Mihály hava

 Szeptember az első "emberes" hónap.  

A szeptember még nyár és már ősz is, bár a csillagászati ősz csupán az őszi napéjegyenlőség napjával, szeptember 21-ével köszönt be. A mezőgazdaságban ez a hónap a teljes betakarítás, majd a szüret, egyúttal pedig az őszi szántás-vetés időszaka, amikor nagyon sok függ az időjárástól. A meteorológusok Őszelő-ként tartják számon, a régi Székely-Magyar naptár szerint Földanya havának nevezik,    a hónap régi magyar (katolikus) neve pedig Szent Mihály hava. Az első őszi harmincnapos hónap, melynek 22-23. napján a Nap a Mérleg jegyébe s egyúttal az őszi napéjegypontba lép.

 
Egyed napján kezdik meg a búza és rozs vetését. Népi hiedelem: ha ezen a napon vetik el a búzát,akkor bő termésre számíthatnak a  gazdák. E naptól figyelték meg az emberek a szőlő érését. Csőszök vigyáztak a szőlőre, védték a madarak és a tolvajok ellen. 
Szeptember 5.
 Ha Lőrincz napján szép az idő, a népi megfigyelés szerint hosszú lesz az ősz. E nap után már ízetlen a dinnye - a hűvös, egyre hosszabb éjszakák miatt.
Szeptember 8.
Kisasszony napját tartotta a nép az ősz kezdetének.E napon született Mária, Jézus anyja. Az egész magyar nyelvterületen kedvelt búcsúnap.
Szeptember 12.
Mária napja, Szűz Mária nevenapja, máig kedvelt névünnep.
 Szeptember 21.
Máté napja, Máté apostol és evangélista nevenapja. Egyes vidékeken Máté napján vetik a búzát.
Szeptember 29.
Miháy napja. Szent Mihály arkangyal ünnepe. A hagyomány ezt a napot "pásztor-ünnep"-nek nevezte, mert ekkor számoltak le a pásztorok a gazdáknak a rájuk bízott állatokkal, s adtak számot egész évi munkájukról.
Szeptember 29-én emlékezünk az 1848/49 szabadságharc híres ütközetére, a pákozdi csatára.

1552. szeptember első felében kezdődött meg Eger várának ostroma. 
Szeptember 8-án, Kisasszony napján megérik a dió.
Szeptember 23-a az ősz kezdőnapja, mert ettől kezdve rövidebbek a nappalok.
Szeptember 23-án a nappal ugyanolyan hosszú, mint az éjszaka.


9

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése