"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2010. október 20., szerda

a rovásírás

network.hu
 Ott, hol a vágyak az égig érnek,
És a csillagok közt élsz
Megérint a Fény

Ott, hol a bánatod elhagy Téged,
Hol az időd is megáll
Nem megy tovább

Ott várok Rád
Ha erre jársz

Ott, hol eléred a messzeséget,
Hol a pirkadat ránk talál

Ott, hol könnyű a nehézséged
Hol a szeretet vigyáz Rád

Ott várok Rád
Ha majd erre jársz


network.hu
 Az Enlakai Egyház ősi székely betűkkel írt fölirata.

 Georgius Musnai. Csak egy  az Isten.

Hogy ki volt az említett Musnai György,  és mikor készült a fölirat, talán örök titok maradt volna, ha a kérdésre az egyház mennyezetén lévő több latin fölirat egyike teljesen határozott megfejtést nem szolgáltatna,..

magyarul..

 -
"Ezt egyházat , mely a kegyetlen tatárok dúló kezei által 1661-ben hamúba dőlt, s a jenlakai /ma enlakai/ és martonosi lakosok jótéteményéből és isten iránti kegyes buzgóságából  az egy igaz isten tiszteletére mennyezettel fedeztetett, festői mesterséggel diszesiti 1668-ban Musnai György, Árkosi  János lelkipásztorsága idejében.    

Musnai György , mint nevéből is következtethetjük Musnára való székely volt, a magyar és székely népnél oly kedves és maig is divatos tulipantos modorban saját és népe izlése szerintlegdiszesebben kifestette. Az egyszerű székely mester az őseitől örklött és a nép által megértett székely betűjelekkel midön fölirta, nem gondolt rá, hogy fölirata alig egy század mulva saját honfiai előtt érthetetlen rejtélylyé válik..

E kincs felfedezése Orbán Balázs érdeme.  hű megörzése és föntartása az összes székelységnek nemzeti becsületben járó honfiui kötelessége. Mert ha a székely föld gyönyörű balladáira, mint népköltészetünk legszebb virágaira minden mivelt magyar elragadtatással tekint, ha a régi magyar nyelv sajátságait tanulmányozó nyelvész a székelység maig is élő de mindikább enyséző szójárásaiban örömmel ismer a gazdag kincserekre, :
a magyar régiségbuvar bizonyosan nem kisebb kegyelettel és lelki élvezettel fogja az enlakai szerény egyházban régi nemzeti írásunk ereklyéjét szemlélni, azon írásét, melynek eredete ázsiai ősi honunkra utalva, a nemzetünk irott történelmét megelőző századok homályába vész, azon írásét, mely fajunk őskori miveltségének egyik bizonysága. /Szabó Károly/

A rovásírás nem csak szent örökség, .... nemes feladat. Legyünk büszkék őseinkre, az ő útjukon egyetlen lépés sem vész kárba!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése