"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2015. december 28., hétfő

Szilveszteri ételek

Újév napján kötelező lencsét enni, tudja ezt mindenki!

Képtalálat a következőre: „lencse”
 

A megtisztított lencsét jól megmossuk, majd hideg vízben feltesszük főni. Hozzáadjuk a babérlevelet, megsózzuk és lassú tűzön puhára főzzük. A finomra vágott hagymával, fokhagymával világos rántást készítünk, beleadjuk a pirospaprikát. A puhára főtt lencsét berántjuk, ecettel, mustárral, cukorral, citromlével ízesítjük. Füstölt hússal vagy szalonnával tálaljuk.

Hozzávalók: 50 dkg lencse, 2 dkg só, zsír vagy olaj, 5 dkg liszt, 3 dkg vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, cukor, mustár, ecet, pirospaprika, babérlevél, kevés citrom.

Lencsesaláta

Hozzávalók ( 4 személyre): 30 dkg lencse, 1 kiskanál só, babérlevél, ecet, 1-2evőkanál porcukor, 2 db közepes lilahagyma, kb. 3 dl víz, 2 evőkanál olaj (esetleg mustár).
Elkészítés: A lencsét sós, babérleveles vízben puhára főzöm, kihűtöm. A lilahagymát laskára vágom, majd elkeverem a kihűlt lencsével. A vízben feloldom a cukrot, belekeverem az olajat és az ecetet, ráöntöm a lencsére. Néhány órára hűtőbe teszem, hogy az ízek jól összeérjenek. A salátát gazdagíthatom zöldséggekkel, kockára vágott fetasajttal. Találásnál jól mutat, ha salátalevelekre halmozom a lencsét.

Mustáros lencsesaláta
Hozzávalók: 40 dkg lencse, 20 dkg virsli, 1 csokor snidling, 15 dkg lilahagyma, 1 db citrom, 1 db babérlevél, 2 dl tejföl, 2 dkg mustár, 1 gerezd fokhagyma, 2 db kemény tojás, salátalevél díszítéshez.
Elkészítés: A lencsét beáztatjuk, és pár órán át állni hagyjuk, majd gyengén sós, babérleveles vízben puhára főzzük. Vigyázzunk arra, hogy ne főzzük szét. Ha megpuhult, kihűtjük, leszűrjük és hűtőbe tesszük. A virslit vékonyabb karikákra szeleteljük, a lilahagymát karikára vágjuk és félretesszük. A tejfölt nagyobb edényben összekeverjük a mustárral, a finomra vágott snidlinggel, a zúzott fokhagymával, a citromlével és törött borssal. Ebbe az öntetbe keverjük a lencsét, a virslit, a hagymát, és 1 órán át állni hagyjuk, hogy az ízek jól összeérjenek. Tálaláskor zöld salátalevelekkel körberakott tálban tálaljuk, keménytojás gerezdekkel és hagymakarikákkal díszítjük.


Míg a lencse legendás ereje újévkor szerencsét hoz, az év többi napján egészséget. A szemeink számára hasznos A-vitaminban gazdag, illetve bővelkedik B1- és B2-vitaminban is. Ezen kívül kálium, vas és cink forrása a szervezetnek.
Nálunk főként leves és főzelék formájában jelenik meg az étlapon vagy az asztalon, de kultúránként eltérő felhasználási módjai is ismertek. Angliában és Indiában például őrölt formában liszttel keverik össze, majd abból lepény jellegű ételeket készítenek. Más európai országban pedig gyakori köretként, vagy salátaként tálalják.

A malacsült elkészítéséhez kapcsolódó babona szerint a malac orrával előre túrja a szerencsét, míg a szárnyasok hátrafelé kaparják, ezért január 1-jén nem ajánlott szárnyasból készült ételt fogyasztani, mert akkor egész évre oda a szerencsénk. Újév napján a lencsefőzelék mellé tökéletes fogás a malacsült függetlenül attól, hogy egészben készítjük el, félben, vagy csak bizonyos részeit – oldalas, dagadó, comb stb.– sütjük meg.
Első lépésként alaposan át kell mosni a malacot, majd be kell vagdosni a bőrét. Arra figyeljünk, hogy csak a bőrt vágjuk, a zsírt már ne érje a penge, mert akkor kiszáradhat, megéghet és elillan a szaftja is, tehát csak óvatosan! A bevagdosás esztétikailag is fontos eleme az elkészült sütnek, éppen ezért nem szabad elkapkodni, hosszanti és keresztirányban is át kell vágni a bőrt.
Miután szép kockákat vágtunk a malac bőrébe, jöhet a sózás, de csak a húsra koncentráljunk, a bőrt hagyjuk ki, mert a sótól nyúlós lehet. A bőr alá gerezdekre bontott fokhagymát kell tűzdelni, ettől lesz még ízesebb a sült. Ezek mellett használhatunk frissen őrölt fekete borsot, köményt, majoránnát és egy csipet pirospaprikát is – elvégre ez szinte minden magyar ételbe elengedhetetlen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése