"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2017. október 19., csütörtök

Ehető virágok

Az ehető virágok  nemcsak a szájnak, hanem a szemnek is ingerei. Gyönyörű látványt nyújt egy rózsa, egy levendula vagy akár egy pitypang a tányérunkon, vagy a poharunkban. Ezek kerülhetnek szószokba, édességekbe vagy akár az italokba is. Készíthetünk belőlük zseléket, dzsemeket, szörpöket, de szárítva, porított formában süteménybe is belesüthetjük, krémekbe belekeverhetjük. Az élénk színű virágok természetes ételszínezőként is funkcionálhatnak. Fagylaltokba tehetjük, jégkockába fagyaszthatjuk. A lehetőségek végtelenek...






Ne felejtsük el, hogy nem minden virág ehető. Mielőtt a tányérunkra tennénk 1-1 virágot, bizonyosodjunk meg arról, hogy nem mérgező-e (pl. nárcisz, gyűszűvirág, gyöngyvirág, trombitavirág, leander, kökörcsin, őszi kikerics... ezek fogyasztása tilos!). Valamint utak mentén nem érdemes virágokat gyűjteni, és virágboltból se vásároljunk étkezési célra virágot, mivel azok többnyire vegyszeresen kezeltek. Szénanáthásoknak, asztmásoknak érdemes kerülni a virágokat.

Érdekes....

Cikória- elrejti a keserűséget.   Aki megeszi, úgy érzi minden  rendben van. Leplező hatású virág.

Levendula -kedélyjavító hatású.
Megelőzi a fáradtság, vagy depresszió okozta rossz döntéseket.

Rózsaaszirom - szerelemserkentő.

Tök és cukkini virágzata - akkor tálald fel, ha arra van szükséged, hogy megértsenek. Tisztító hatású virág.

Ibolya - csodálatos desszert. Nyugalmat idéz elő, boldogságot hoz, és mindig jól alszik tőle az ember.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése