"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2018. szeptember 4., kedd

A sünök az éjszaka törpe urai

network.hu

 A süni nemcsak kedves, csendes és ártalmatlan állat, de rettentő hasznos is, mert megeszi a növényeinket dézsmáló rovarokat. Fontos lakója a kertünknek

Itt élnek közöttünk... míg mi reggeltől estig  ügyes-bajos dolgainkat intézzük, ők a búvóhelyükön szunyókálnak. A sötétség beálltával szuszogva-csoszogva indulnak útjukra.
 Dús aljnövényzetű, ritkás erdőkben fordulnak elő, de mindenekelőtt cserjésekben, települések környékén élnek, sőt, még belvárosi parkokban is.

  A sün számára az év egy aktív időszakra és a téli álom idejére tagolódik, amelyet avarból készült alomban tölt el. Tavasszal bújik elő, amikor a külső hőmérséklet már elég magas. Hazánkban a keleti sün gyakori. Magyarországon általánosan elterjedt faj. Legkorábbi leletei 150 ezer évesek, a kárpát-medencei faunában jelenléte 9 ezer éve folyamatos. A sünféléket - különösen a keleti sünt és az európai sünt - leggyakrabban csak a sün névvel jelölik. Főleg a mesékben szerepel a régies sündisznó elnevezés, egyéb népies nevei a sül, a tüskésdisznó és a sünkutya.


A vadászaton levő sün tüskéi, illetve nyugalmi állapotban, valamint nappali alvásnál elernyedve a testen fekszenek. Amint a sündisznó fenyegetve érzi magát, több ezer kicsiny izmot feszít meg, melyek minden tüskét körülvesznek, és így emeli meg tüskeruháját. Az összehúzott bőrizomzat váltja ki ezt a reakciót.
A homloktüskéket húzza be elsőként, mint egy sisakrostélyt a szemek felett. Veszélynél, illetve érintésre pillanatok alatt össze tudnak gömbölyödni, és meg teljesen meg tudják védeni a testet. Az összegömbölyödés kevesebb, mint egy másodperc alatt megy végbe. A lábakat behúzzák a testbe és egy gyűrűizom segítségével a sün összekuporodik egy tüskelabdába!
Az összegömbölyödött sün valamennyi álló tüskéje rövid és rézsútos. Amíg a sündisznóállás a veszélytől való védelemként, míg téli álom alatt, az állat így válik – majdnem – megtámadhatatlan erőddé. Ebben az állapotban tud a sündisznó a téli álom alatt több órán át, sőt heteken keresztül mozdulatlan maradni.

A sün nemcsak a mesék klasszikus figurája, de különböző naphagyományok  alakja is.
A sün Magyarországon 1901 óta védett állat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése