"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2018. szeptember 7., péntek

Szólások, mondások

 Kosarat kap

Jelentése: visszautasítás, illetve nem fogadják el, amit kínál valaki
A "kosarat kap" kifejezés egy ősrégi szokás emlékét őrzi. A lovagvilágban a szerelmes ifjú áldozatkészsége bebizonyításául nem a kapun, hanem a várkastély ablakán szerette megközelíteni imádottját. Gyakran a hölgy maga is segítette oly módon, hogy kötélre erősített kosarat bocsátott le érte. Ha az ifjú udvarlása nem volt kívánatos, akkor feneketlen kosarat bocsátottak le, amiből megérthette, hoy nem lelt meghallgatásra. 



Hétalvó     Honnan ered ez a kifejezés?

Gondolhatná az ember, hogy azért, mert heteket alszik át az illető, de nem ilyen egyszerű a megoldás. A "hétalvó" szavunk a német "Siebenschläfer" szó tükörfordításából keletkezett. Jelentése pedig egy szír legendára vezethető vissza: a 3. század közepén élt 7 keresztény ifjú Epheszoszban, akik kénytelenek voltak egy barlangba menekülni Traianus Decius császár üldöztetése elől. Az uralkodó megtudta, hová bújtak és betemettette a bejáratot, hogy így vessen véget a hét mártír életének. Isten viszont megkönyörült rajtuk, és 200 esztendőre mély álmot bocsátott rájuk. Mikor felébredtek, szabadon távoztak, és hirdetni kezdték a test feltámadását.

A Hét Szent Alvó epheszoszi sírja sokáig zarándokhely volt, ünnepüket pedig július 27-én tartották.




 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése