"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2019. július 12., péntek

A cukkini

A cukkini Közép-Amerikából származik, de mára már az egész világon elterjedt. Rokona az uborkának, a dinnyeféléknek és a töknek. Alacsony energiatartalma miatt a fogyókúra során is bátran fogyasztható. Ám ez csak 1 ok, amiért érdemes lenne többet enni belőle. Emellett még legalább 9-et tudunk mondani.
1. ok: a cukkini 95%-a víz, amelynek köszönhetően kiváló hidratáló.
Sok B6-, C- és K-vitamin, valamint folát van benne. Ásványi anyagok tekintetében jelentős mennyiségű mangánt és káliumot is tartalmaz.

2. ok: a cukkiniben található fitonutriensek antioxidáns és gyulladásgátló tulajdonságokkal bírnak. Nulla zsírtartalma és magas tápanyagtartalma tökéletes alapanyaggá teszi.

3. ok: élelmirost- és víztartalma támogatja az emésztést, csökkenti a székrekedést és a puffadást.

4. ok: antioxidáns és gyulladásgátló hatása lelassítja az öregedési folyamatot. A testben az évek során gyulladások alakulnak ki, és káros anyagok szabadulnak fel.
A fitonutriensek visszaszorítják a gyulladást, és segítenek kiüríteni a káros anyagokat.

5. ok: a cukkini csökkenti a vércukorszintet. Rengeteg élelmi rost van benne, amely növeli a telítettség érzését, ezáltal csökken a szénhidrátbevitel.

 6. ok: javítja a vérkeringést. Ez annak köszönhető, hogy sok rostot és káliumot, illetve kevés nátriumot tartalmaz.
Az alacsony nátriumszint és a magas káliumszint segít normalizálni a vérnyomást.

7. ok: lutein- és zeaxantintartalma miatt erősíti a szemet. Ezek a vegyületek csökkentik az öregedésből eredő szemproblémákat.

8. ok: energiát ad. A benne található B-vitaminok támogatják a szénhidrátok és a fehérjék energiává alakulását.
Továbbá fokozza a hangulatot és csökkenti a fáradtságot.

9. ok: támogatja a fogyókúrát. Kevés kalória, valamint sok víz és rost van benne. Emiatt tovább érezzük magunkat jóllakottnak, és kevesebbet fogunk enni

10. ok: a cukkini héja sok C-vitamint és polifenolt tartalmaz. Ezek támogatják a mellékvese és a pajzsmirigy egészséges működését. Sőt, még az inzulinszintet is szabályozzák.

Képtalálat a következőre: „cukkini”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése