"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2010. december 9., csütörtök

Karácsonyi készülődés.....

Szegfűszeges narancs
Illatos karácsonyi narancsdísz, amit te is meg tudsz csinálniIllatos karácsonyi narancsdísz, amit te is meg tudsz csinálni
Angolszász területeken gyakran készítik el ezt az egész lakásban meghitt, ünnepi illatot árasztó szobadíszt.
Hozzávalók: narancs, fahéj, egész szegfűszeg, alufólia, díszes szalag
Elkészítés: A narancs héját éles késsel karcoljuk be a gerezdek mentén, így intenzív illatot áraszt majd. Sorban szurkáljuk bele a szegfűszegeket. Egy alufólia-lapra szórjunk őrölt fahéjat, hempergessük meg, majd tekerjük bele egy napra a narancsot. Végül a kész pomandert kössük át vékony, mintás szalaggal, vagy szúrjunk bele vékony drótból hajlított akasztót és annál fogva akasszuk fel.
Ha nem elég intenzív az illata, szurkáljuk meg egy kicsit villával, hogy felszabaduljanak az illóolajok!

TIPP: a szegfűszegeket nemcsak sorban szurkálhatjuk a narancsba, hanem tetszőleges mintát, sőt, feliratot is kirakhatunk belőlük. 
Illatos karácsonyi narancsdísz, amit te is meg tudsz csinálni
Narancsból mécsestartót is készíthetünk, de ehhez kicsit több kézügyesség kell. Fejezzük le a narancsot, majd vágjunk ki belőle egy mécsesnyi odút. A vágási felület szélét ugyancsak díszítsük szegfűszeggel.
Illatos karácsonyi narancsdísz, amit te is meg tudsz csinálni
Hangulatos asztali díszt alakíthatunk ki különböző citrusfélék, és örökzöld babérlevelek, citromlevelek, illetve egy színben passzolló, díszes gyertya kombinációjával.


Csakis a fantáziánk szabhat határt  /meg az időnk.../, hogy milyen finomságokkal díszithetjük fel a karácsonyfánkat és   lakásunkat.....

Egyszerűen elkészíthető, mutatós díszek a száritott gyümölcsszeletek. Almát, narancsot, citromot, vagy egyéb citrusfélét mossunk meg, töröljük szárazra, héjastól vágjuk leheletvékony karikára, terítsük a szeleteket sütőpapirral letakart vágódszekára, néhány napig szárítsuk meleg,száraz helyen, majd fűzzük színes cérnára.   Aggathatunk a fára készen megvásárolható aszalt fügét, ságabarackot, szilvát. Zselés puha cukorkákból vagy pattogatott kukoricából készíthetünk karácsonyfaláncot,tojásfehérjéből habkarikát/ezeket növényi színezőkkel színesíthetjük, készithetünk mutatós füzérkéket ha bogyós terméseket, pl 8-10 szem  csipkebogyót   cérnára fűzünk, a cérna két végét összekötjük, és így akasztjuk a fára. Kandírozott gyümölcsdarabkákkal hasonló fűzért készíthetünk.

      Ha olvasztott csokoládét keverünk el dió- vagy mogyoródarabokkal, kókuszreszelékkel, mazsolával, esetleg kandírozott gyümölcsdarabkákkal, a jégtartóba öntjük, majd ha a mélyhűtőben kihűlt, szépen becsomagoljuk őket.    Kókuszgolyóból,   vagy csokoládé, illetve cukormázba forgatott piskótadrabokból is készülhet dísz, ezeket cukorgyöngyökkel, tortadarával, stb.   díszíthetjük.


 
















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése