Szegfűszeges narancs
Hozzávalók: narancs, fahéj, egész szegfűszeg, alufólia, díszes szalag
Elkészítés: A narancs héját éles késsel karcoljuk be a gerezdek mentén, így intenzív illatot áraszt majd. Sorban szurkáljuk bele a szegfűszegeket. Egy alufólia-lapra szórjunk őrölt fahéjat, hempergessük meg, majd tekerjük bele egy napra a narancsot. Végül a kész pomandert kössük át vékony, mintás szalaggal, vagy szúrjunk bele vékony drótból hajlított akasztót és annál fogva akasszuk fel.
Ha nem elég intenzív az illata, szurkáljuk meg egy kicsit villával, hogy felszabaduljanak az illóolajok!
TIPP: a szegfűszegeket nemcsak sorban szurkálhatjuk a narancsba, hanem tetszőleges mintát, sőt, feliratot is kirakhatunk belőlük.
Csakis a fantáziánk szabhat határt /meg az időnk.../, hogy milyen finomságokkal díszithetjük fel a karácsonyfánkat és lakásunkat.....
Egyszerűen elkészíthető, mutatós díszek a száritott gyümölcsszeletek. Almát, narancsot, citromot, vagy egyéb citrusfélét mossunk meg, töröljük szárazra, héjastól vágjuk leheletvékony karikára, terítsük a szeleteket sütőpapirral letakart vágódszekára, néhány napig szárítsuk meleg,száraz helyen, majd fűzzük színes cérnára. Aggathatunk a fára készen megvásárolható aszalt fügét, ságabarackot, szilvát. Zselés puha cukorkákból vagy pattogatott kukoricából készíthetünk karácsonyfaláncot,tojásfehérjéből habkarikát/ezeket növényi színezőkkel színesíthetjük, készithetünk mutatós füzérkéket ha bogyós terméseket, pl 8-10 szem csipkebogyót cérnára fűzünk, a cérna két végét összekötjük, és így akasztjuk a fára. Kandírozott gyümölcsdarabkákkal hasonló fűzért készíthetünk.
Ha olvasztott csokoládét keverünk el dió- vagy mogyoródarabokkal, kókuszreszelékkel, mazsolával, esetleg kandírozott gyümölcsdarabkákkal, a jégtartóba öntjük, majd ha a mélyhűtőben kihűlt, szépen becsomagoljuk őket. Kókuszgolyóból, vagy csokoládé, illetve cukormázba forgatott piskótadrabokból is készülhet dísz, ezeket cukorgyöngyökkel, tortadarával, stb. díszíthetjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése