"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2015. május 10., vasárnap

Madarak és fák napja - Hogyan udvarolnak a madarak?


A madarak osztályának nagy hányadára jellemző a monogámia, a párok egymásra találását azonban megelőzi az udvarlás, aminek a folyamata áldozatokkal is járhat. Vegyük talán az egyik legfeltűnőbb madarat az indiai pávát (Pavo cristatus), ez a faj Kelet-India, Banglades, Nepál és Srí Lanka erdeiben él. Ő a külsejét használja a nőstény meghódítására. Elég csak ránézni és tudjuk mi ragadja meg az ellenkező nemű egyed tetszését. Azonban mind ez veszélyekkel is jár, hiszen minél több úgynevezett pávaszem található a farktollakon, annál félőbb, hogy egy ragadozó is felfigyel erre a szép násztáncra és így kockáztatja az életét. Tehát az a hím tudja a legtöbb nőstényt elcsábítani aki mindezen veszélyek ellenében életben marad, ez mutatja milyen jó géneket tud tovább örökíteni a leendő utódok számára.

A fácán kakas színezetével és hosszú farkával igyekszik hatást gyakorolni  a tojóra. A tyúkot sarokba szorítja, körbelépkedi, szinte követelve a figyelmet, ráhajol, farkát széttárja, egyik szárnyát rázza.
A dísztollaknak nem feltétlenül kell nagyon színeseknek lenni, hiszen a nagy kócsag (Egretta alba) esetében az udvarlásnál a gyönyörű és hatásos rituális pózok irányítják a háton lévő fehér dísztollakra a figyelmet.




A külsőségeken kívül persze más is csábíthatja a nőstényeket.
A lugasépítő madaraknál a szépen kialakított fészek teszi vonzóvá a hímet. Itt ugyan nem beszélhetünk közvetlen veszélyről, hisz ezek az élőlények nem minden esetben feltűnő színűek.  A monogám lugasépítő fajoknál mindkét ivar fizikai megjelenése azonos. Azonban a poligám fajoknak sajátságos szokásuk, hogy a tojók odacsábítására lugasszerű építményeket emelnek, itt a hím egyed semmilyen részt nem vállal az utódgondozásban.
A lugasépítés valószínűleg a dürgési magatartás evolúciójával kapcsolatos. A lugasépítő hímek mindig megpróbálják lerombolni a rivális hímek lugasait, és ellopni azok díszítményeit.




Nem feledkezhetünk meg a madarak egyik sajátosságáról: a szép hangjukról. Kiemelném a Magyarországon is előforduló kis kedves fülemülét (Luscinia megarhynchos). Hasa, háta szürke, farka vörösesbarna. Torka világosszürke.



A külseje jelentéktelennek is mondható, az éneke tényleg szép, csodálatos, de szerkezet nélküli. A lassú csicsergő, a magas csivitelő és a váratlan mély, teli torokból énekelt, lüktető frázisok izgalmas keveréke, melyeket szünetekkel választ el egymástól.
  
Romantika és kecsesség jellemzi a héját ( Accipter gentilis), a madár külleme és lénye magával ragadó. A nász folyamata sok művészt megragadott. A hím kiterjesztett szárnyakkal kering. Mindkét ivar a fészek fölött röpköd, szembeszökő fehér farok alatti tollait felfújva. A fészket rejtő fa lombjai közé is beszoktak zuhanni. A szenvedély és a szépség itt találkozik.



forrás: a természet érdekességei


A természet egyik csodája, a növények királya a fa.

A fa összekötő kapocs föld és ég között. Szeretjük, tiszteljük, hisz a vele való kapcsolat átszövi életünk mindennapjait.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése