"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2015. május 11., hétfő

Ezen a napon - Salvador Dali


Salvador Dalí a 20. század egyik legtitokzatosabb művésze, a szürrealizmus legismertebb képviselője. 


A már életében is óriási tiszteletet kiváltó művész sokak szemében afféle csodabogárnak számított, bár ő maga is bőven tett annak érdekében, hogy neve közszájon forogjon. Mondhatnánk, ő volt az első celeb a művészvilágban, aki szívesen lovagolta meg a körülötte kialakult felhajtást.

Dalí élete során kb. 1500 képet festett, ezen kívül számtalan könyvet illusztrált, de készültek színpadi tervek, jelmezek és szobrok is a mester kezei között.

 Salvador Felipe Jacinto Dali  1904. Május 11-én Spanyolországban, Figuerasban született.  Igen korán megmutatkozik utánozhatatlan tehetsége, ugyanis már 1918-ban, mintegy tizennégy évesen kiállít.  A Madridi Képzőművészeti Akadémiára jár, azonban a tanári-karral több alkalommal is összetűzésbe kerül, így néhány igencsak viharos év elteltével kizárják onnan.  Madridban barátságot kötött García Lorcával, Barradasszal, Bunuellel és más alkotókkal. 1929-ben Párizsban telepedett le, ahol kapcsolatba került a szürrealisták csoportjával, majd csatlakozott is hozzájuk. Ebből a korból való vásznaival (A nagy önfertőző, Az emlékezet állandósága) néhány kritikusa szerint legjobb műveit alkotta meg. Ekkor dolgozta ki a maga paranoiás kritikus módszerét, amikor irracionális kényszerképzeteit hagyja érvényesülni, de éber logikával választ közülük.   Egymást követően nyílnak meg kiállításai Párizsban, New Yorkban, Londonban. 1936-ban a TIME magazin címlapjára kerül. 1939-ben a New Yorki Metropolitan Opera bemutatja a Bacchanália című balettet, amelynek díszleteit maga Dalí formálja meg. 1940 és 1955 között az Egyesült Államokban élt, ahol megalapozta művészi tekintélyét.  Spanyolországba visszatérvén elvonult a nyilvánosság elől.  Egyetlen társa Elena Diakonova (Gala) maradt, aki egykori barátjának, Paul Éluardnak volt a felesége. Ő lett a múzsája, és őt örökítette meg számtalan portrén.  1960-ban megfesti nagyformátumú misztikus mesterműveit, többek között Az ökumenikus zsinatot.  1971-ben Clevelandben megnyílik a Salvador Dalí Múzeum


network.hunetwork.hu
  



network.hu

network.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése