"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2016. november 12., szombat

Egy csésze tea - almás sütemény

"A bor vidámmá hangol,
gondjaidat felejteti!
A tea élessé teszi a szellemedet,
gondjaidat legyőzi"
/Kinai közmondás/

A lélekmelegítő, serkentő hatású tea kétségkívül az egyik legváltozatosabb és legegészségesebb ital. Egy kínai mondás úgy tartja: „Inkább étlen három napig, mint tea nélkül egy napig." Más felfogásban pedig: „A tea maga a folyékony bölcsesség." A tea örökzöld cserje,karcsú piramis alakú  koronával. Levelei sötétzöld színűek.  Az első botanikai leírás 1654-ben jelent meg Marsigli Novus Atlas munkájában. Tudományosan Linné adott róla elsőnek meghatározást.

Mi van a  teában?
Cseranyagok  aromaanyagok, teanin, koffein, ásványi anyagok. A tea legfontosabb összetevője élettani szempontból a koffein, amelynek értágító hatása van, ezenkívül a szellemi tevékenységet is élénkíti.
A teából művészet, költészet fakad, a tea a mindennapi életet a képzelet színes fátyolával borítja.

Almás sütemény

80 dkg alma, 30 dkg liszt, 18 dkg cukor, 15 dkg vaj, 5 tojás, 1 tasak sütőpor, 2 tasak vaníliás cukor , 1 citrom frisen reszelt héja, só, fahéjas porcukor

A tojásokat a cukorral és a vajjal habosra keverjük. A lisztet a sóval, sütőporral, reszelt citromhéjjal, vaníliás cukorral elvegyítjük, majd a tojásokhoz adjuk.A megtisztított, vékony szeletekre vágott almát is belekeverjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a tésztát, megszórjuk a tetejét fahéjas porcukorral. Előmelegített sütőben fél óra alatt megsütjük. Langyosan már lehet szeletelni.


Gyors bögrés almás süti recept, amely nagyon gyorsan elkészíthető.

Hozzávalók:

3 bögre liszt, 2 bögre cukor, 1 sütőpor, 3 tojás, 3 bögre reszelt alma, kevés fahéj, csipet só, tortabevonó.

A tojássárgáját kikeverjük cukorral, majd a fehérjéből csipet sóval kemény habot verünk. A sárgájához hozzákeverjük a reszelt almát, a lisztet, a sütőport, a fahéjat, majd a legvégén óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérje habját is. Kivajazott és lisztezett tepsibe öntjük és előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütjük. Ha megsült hagyjuk kihűlni és a tetejét olvasztott csokoládéval bevonju




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése