"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2016. november 24., csütörtök

Toulouse-Lautrec

  Toulouse-Lautrec a francia impresszionizmus egyik legegyénibb stílusú festője.

 1864. 11. 24-én   született grófi családba. Életét és művészetét is meghatározta betegsége, az úgynevezett tömöttcsontúság.



  
 Toulouse-Lautrec egészen kiskamasz koráig úgy fejlődött, mint kortársai, bár betegesebb volt náluk. 14 és 15 éves korában egymás után eltörte mindkét lábát, ezután megállt a növésben, nyomorék maradt. Apja, miután megtudta, hogy fia nem lesz képes vele vadászni, lovagolni és más férfias játékokat űzni, többé szinte tudomást sem vett róla. Anyja viszont végig a betegágyánál állt: ekkor alakult ki közöttük a festőt egész életén végigkísérő mély szeretet.
 Magassága felnőttként sem haladta meg a 152 cm-t. Iskoláit magánúton folytatta, visszahúzódó fiú vált belőle.

 1884-től belecsöppent a bohémek színes, izgalmas, ám romlást hozó világába. Megragadta a környezet: a kabarék, zenés kávéházak, alvilági figurák, bohócok, prostituáltak adták festményei témáit. A modern plakát ősatyjaként is emlegetik, alkotásai megidézik a Moulin Rouge éjszakai hangulatát.


Rövidre szabott élete ellenére törpe alakjával, figyelő, iróniát sugárzó tekintetével Henri de
Toulouse-Lautrec művei által megteremtette a századvég Párizsának mítoszát.


Hajnal Gabriella (szerk.): Toulouse-Lautrec

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése