"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2016. november 23., szerda

Vízfogyasztás - Víz Világtalálkozó

A Kárpát-medence területén egykor a Pannon-tenger hullámzott aminek öröksége az, hogy ásványvizekben, gyógyvizekben, hévizekben a Föld egyik leggazdagabb vidéke vagyunk.

A világon egymilliárd ember nem jut tiszta ivóvízhez és naponta 10 ezer gyermek veszti életét a tiszta ivóvíz hiánya miatt.


Lao-ce szavaival élve: „A víz jósága az, hogy hasznára van minden létezőnek. Rajtunk múlik, egyenként és együttesen, hogy így lesz-e. 

 A Budapesti Víz Világtalálkozó adta az apropót egy érdekes „kísérlethez”, amellyel többek között a véges készletekre és a tudatos vízfogyasztásra hívták fel a figyelmet. Egy folyó csapot helyeztek el a Nyugati téren, és megvizsgálták, hányan mennek el mellette anélkül, hogy elzárnák. Az öt órán át tartó kísérlet ideje alatt több ezren mentek el a csap mellett, és ebből 43-an zárták el azt.

A Budapesti Víz Világtalálkozó 2016

A Világtalálkozó logójában látható vízcsepp első üzenete figyelmeztetés és figyelemfelhívás, amely „az utolsó csepp” kifejezésre épül, utalva arra, hogy az utolsó pillanatban vagyunk, mielőbb cselekedni kell: újszerű és hatékony megoldásokra van szükség a fenntartható vízgazdálkodás területén.
A második üzenet mélyebb tartalommal bír: az az édesvízkészlet, amelyen minden földi élőlénynek osztoznia kell, úgy aránylik a Föld tömegéhez, mint a logóban a kis csepp a Föld megjelenítéséhez. Ha pedig ennek az édesvízkészletnek az elérhető mennyiségét nézzük, akkor még ennél is drámaibb a helyzet:  a Föld vízkészletének csupán 3%-a alkalmas emberi fogyasztásra, ennek több mint kétharmad része azonban nehezen, vagy egyáltalán nem hozzáférhető.
A harmadik üzenet pedig arra a szintén kritikus területre világít rá, hogy a klímaváltozással kapcsolatos kihívások 80%-a vízhez kötődik.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése