"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2011. április 26., kedd

az Ikebana

Nincs senki, aki ne értékelné a virágok és növények szépségét, hovatartozásra való tekintet nélkül. De ez az egyszerű szokás csak Japánban fejlődött kifinomult művészetté dou-ként (a művészet egyedi rendszerezése Japánban).  Ikebana, a jellegzetes virágkötészet, egyike a hagyományos japán művészeteknek, ami több mint 600 éves múltra tekint. 
 Az ikebana szó jelentése: ’életre kelteni a virágokat’ vagy másképpen: ’élet-energia-virág’. A virág- és növénykompozíciók szintén lehetőséget nyújtanak az elmélyülésre, ahogyan az ikebana magyarországi divatba hozója, Ivaki Tosiko írja: „Az ikebana számomra hivatás. Egy-egy ikebanába foglalt virág friss jelentése ismét ráébreszti a mai embert arra, hogy együtt él a földön ember, állat, növény, és az együttélésnek mindig megvolt, ma is megvan az új tartalma. Nálunk Japánban ez nem mai felismerés, hanem hagyomány. Napjaink ugyanolyan foglaltak, kötöttek, mint bárhol a világon, de mégis áldozunk perceinkből, és elhelyezzük a virágot, a növényt, az ágat a vázába, s csöndben eltűnődünk megtalált jelentésén.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése